Křič Fest ve Chříči v sobotu slaví otevření sociálního pivovaru

Poslední prázdninovou sobotu, 29. srpna, proběhne v obci Chříč na severním Plzeňsku 6. ročník benefičního festivalu Křič Fest.

Cílená propagace v Plzni

Znovu se můžete těšit na mozaiku kapel, divadelních představení a bohatý doprovodný program. Letošní ročník bude mít  navíc punc slavnostního otevření sociálního podniku Pivovaru Chříč. Benefiční festival si klade za cíl podpořit rozjezd chráněného pivovaru, konkrétně budou vybrané prostředky použity na rozšíření kapacity pivovarského provozu.

Již tradiční festival Křič Fest letos přivítá osm kapel a pět divadelních souborů – mezi největší taháky letošního ročníku patří Phil Shoenfelt and Southern Cross nebo Teatr Novogo Fronta. Kromě nich na festivalu vystoupí například písničkář Oldřich Janota, kapely Leto a Původní Bureš, či divadelní soubory Handa Gote nebo Divadlo Potlač – soubor zabývající se konceptem divadlo fórum. Kromě hudby a divadla se návštěvníci můžou tešit na vernisáž výstavy o plzeňském samizdatu a zajímavým bodem programu by měla být také dílna Ponrepa dětem, které zde představí svůj program filmové výchovy. Zcela speciální součástí programu bude odpolední vystoupení kapely (r)Adost, které stojí na umu a nadšení dětí s mentálním postižením ze speciální základní školy Rooseveltova. „Vzhledem k benefiční povaze festivalu se většina účinkujících rozhodla zahrát s minimálním honorářem nebo se ho úplně vzdala. Za to jsme moc vděční,“ kvituje situaci jedna z pořadatelek Sára Herrmannová.

Přese všechen zajímavý program ale bude festival primárně o pivovaru a o pivu. Do právě zrekonstruovaného pivovaru od května jezdí pět skvělých pomocníků z domova pro osoby se zdravotním postižením v Zavidově a přestože je pivovar zatím v záběhu, vaří se Pazdrát – světlá jedenáctka a Nocturno – polotmavá IPA z Chříče. Na letošním Křič Festu se proto můžete těšit na slavnostní otevření chráněného pivovaru, které v 15:30 započne před varnou přípitkem a bude pokračovat prohlídkou pivovaru. Ku příležitosti slavnostního otevření budou navařeny také rozličné pivní speciály. Výtěžkem z festivalu pak pořádající sdružení Propolis podpoří rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč. Utržené peníze by měly putovat na rozšíření kapacity pivovaru, které je nezbytné pro další fungování chráněného podniku.

Festival se snaží být v mnoha směrech bezbariérový. „Rádi bychom, aby si festival užily jak mladí lidé, tak rodiny s dětmi – proto na festivalu nechybí ani rozličné aktivity a hry pro děti,“ vysvětluje Veronika Endrštová, hlavní koordinátorka festivalu. Návštěvníci si zároveň budou moci vyzkoušet různá řemesla, ať už v interaktivním Muzeu každodennosti nebo na řemeslném tržišti, kde  si také budou moci nakoupit výrobky z chráněných dílen z Plzeňského kraje.

Občanské sdružení Propolis, které festival organizuje, je skupina přátel, které spojuje zájem o chříčský pivovar a chuť aktivně se podílet na jeho obnově. Pivovar začalo spravovat v roce 2009 a do dnešního dne zrekonstruovalo značnou část areálu. „Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Podařilo se nám obnovit pivovar coby sociální firmu zaměstnávající lidi s mentálním handicapem, ve sladovně a zahradě vytvořit prostor pro kulturní a společenské akce, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě našich předků - „Muzeum každodennosti“ a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro pořádání pravidelných volnočasových aktivit a vzdělávacích pobytových i jednodenních akcí pro školy, rodiny i širokou veřejnost. Naším cílem je proměnit chříčský pivovar v podnětné místo, které bude obohacovat své návštěvníky i pozapomenutý kraj a jeho obyvatelstvo,“ říká předseda sdružení Antonín Štogr.

Poslední srpnový víkend dojde v rámci festivalu Křič Fest k znovuotevření pivovaru ve Chříči na Severním Plzeňsku. Původně barokní panský pivovar postihl po druhé světové válce stejný osud jako stovky jiných – po zestátnění v roce 1948 začalo objekt využívat místní JZD, které prodalo veškeré pivovarnické zařízení do šrotu a objekt dovedlo na pokraj zániku. Díký sdružení Propolis se pivovar během Křič Festu 29. srpna plně probudí k životu.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka