Lidé poprvé vyrazili bez registrace do očkovacích center

Očkování bez registrace probíhá tento týden také v Plzeňském kraji, a to prostřednictvím mobilních týmů v odlehlých obcích a v devíti určených očkovacích centrech.

Cílená propagace v Plzni

Ta očkují zájemce bez předchozí registrace pouze ve vyhrazený čas. Kromě tohoto pátku to bude ještě pátek 30. 7. 2021 a ve Velkokapacitním očkovacím centru v Plzni sobota 24. 7. 2021 vždy v čase 8-13 hodin.

Od pondělka očkují po dohodě se starosty obcí mobilní týmy EUC kliniky Plzeň na severním Plzeňsku a Tachovsku. Ve vyhrazených hodinách se očkovalo v Úlicích, Bezvěrově, Bělé nad Radbuzou. Očkování bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy mobilní tým bude prvními dávkami očkovat v Boru, Blažimi, Kostelci, Černošíně a Kdyni. Mobilní týmy budou během léta očkovat také u velkých zaměstnavatelů na území kraje. Ve spolupráci s hospodářskou komorou Plzeňský kraj oslovil 400 firem a s případnými zájemci jedná o očkování mobilními týmy v prostorách firem.

Dnes bylo otevřeno celkem 9 očkovacích center pro neregistrované zájemce o očkování. V krajských zařízeních Nemocnic Plzeňského kraje bylo v čase 8-13 očkováno bez předchozí registrace 506 osob. Největší zájem byl o očkování v Klatovech, kde bylo očkováno 141 zájemců, v prvních dvou hodinách byla odbavena stovka z nich. Dále v Domažlicích, kde se naočkovat nechalo 121 osob. Zde se první zájemci objevili už po 6. hodině ráno, se začátkem očkování pak byla fronta 50 osob. Během prvních dvou hodin odbavili v Domažlicích zhruba stovku zájemců. Sušická nemocnice odbavila 92 a EUC klinika Plzeň 71 zájemců. Nejčastějšími důvody neregistrovaných osob byl nedostatek času, nevyhovující termíny nabízené očkovacími centry na základě registrace. Mnozí z očkovaných mají ztížený přístup k internetu, nejsou dostatečně gramotní k provedení registrace, nebo jim nevyhovuje systém očkování registrací přes rezervační systém s čekáním na nabídku termínů. V centrech mimo Plzeň byla velká část očkovaných v kategorii 60+. Naproti tomu Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni očkovalo především v kategorii 20-40 let.

Proočkovanost v Plzeňském kraji

Ke včerejšímu dni bylo celkem v kraji vyočkováno 527 619 vakcín. Alespoň první dávkou je očkováno 293 647 obyvatel kraje, z toho 238 735 jich má očkování ukončené druhou dávkou. V očkovacích centrech jsou aplikovány vakcíny Comirnaty (Pfizer), Moderna. Vakcíny Vaxzevria (dříve AstraZeneca) a Janssen jsou bez registrace dostupné u praktických lékařů po domluvě.

Epidemická situace v Plzeňském kraji

V období od 1. – 22. 7. 2021 bylo nově diagnostikováno celkem 596 onemocnění covid-19. Z toho ve věku 20-24 let bylo 19 % pozitivních. Sekvenací vzorků bylo potvrzeno 100 případů mutací viru (17 %), převažuje mutace označovaná jako delta.

V souvislosti s rostoucí pozitivitou onemocnění covid – 19 zejména mezi mladšími ročníky, provedli o uplynulém víkendu v nočních hodinách pracovníci KHS s policisty kontroly zaměřené na dodržování aktuálních protiepidemických opatření, a to zejména dodržování povoleného počtu osob, prokazování bezinfekčnosti aplikací nebo certifikáty. Kontroly cílily zejména na bary, taneční kluby a diskotéky v centru města Plzně. Zjištěné přestupky byly řešeny na místě nebo byly oznámeny do přestupkového řízení. V uvedených akcích bude Krajská hygienická stanice i nadále pokračovat, nejen na území města Plzně. Stejně tak bude KHS i nadále kontrolovat dodržování platných protiepidemických opatření v restauracích, barech a klubech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka