Mezinárodní kuchařskou soutěž středních škol hostí farmářské trhy

Tříčlenné týmy studentů středních gastronomických škol z Plzeňského kraje, Viechtachu a rakouského Amstettenu budou 14. září 2019 vařit před zraky přísných porotců i veřejnosti.

Cílená propagace v Plzni

 Plzeňský kraj vás zve na kuchařskou soutěž „Vaříme to slow...II“. Soutěž proběhne přímo na náměstí Republiky v rámci plzeňských farmářských trhů od 9 do 14 hodin. 

Vaříme to slow food

Plzeňské farmářské trhy budou domovem této ojedinělé soutěže. Studenti budou vařit z produktů z Plzeňského kraje. V otevřených kuchyních je budou moci pozorovat návštěvníci, kteří se ocitnou skoro přímo v jejích kuchyních. Studenti budou muset za 110 minut připravit 4 porce tříchodového menu. Do menu musí zapracovat – kozí sýr z farmy Dřevec, vepřovou krkovici nebo bůček z farmy Čečkovice, tvaroh z minimlékárny Joma a mrkev z farmy Mlýn Podhora. Zároveň musí použít jednu ze základních omáček.

„Vaření je především o zvládnutí kuchařských technik a skvělých surovinách. V našem kraji máme šikovné sedláky, pekaře, řezníky, kteří mají co nabídnout nejen spotřebitelům, ale i hospodským. Studenty gastronomických oborů z našich škol se snažíme neustále drilovat v základních kuchařských technikách. Soutěž propojuje jak používání kvalitních surovin, tak ověření si základních kuchařských technik“, říká Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku. 

Soutěžit bude sedm škol. Z Plzeňského kraje se zúčastní – Hotelová škola Plzeň, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn. Za Německo bude bojovat tým z Hotelberufsschule Viechtach. Rakousko bude reprezentovat škola HLW Amstetten. 

„Právě přeshraniční prvek je na celé soutěži pověstná třešnička na dortu. Plzeňský kraj dlouhodobě spolupracuje s německými i rakouskými kolegy v oblasti gastronomie i regionálního rozvoje. Chystáme v těchto oblastech celou řadu projektů“, dodává Grüner. 

Porota ostrá jako chilli…

Pětičlenná porota bude složená ze špičkových šéfkuchařů. Přijedou dokonce i současní nebo bývalí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, kteří v poslední době sklízí na mezinárodní scéně skvělé úspěchy. 

„Kuchařská soutěž vás vždy profesně pozvedne. Na soutěž je potřeba dlouhé hodiny trénovat, promýšlet každý krok, pracovat pod tlakem i pod drobnohledem poroty i diváků… to všechno vás ohromně posílí. Už jen sebrat odvahu porovnat své dovednosti s ostatními kolegy je obdivuhodné. Soutěžící budeme hodnotit přísně, ale spravedlivě. Zaměříme se na kuchařské techniky, zacházení se surovinami, hygienu v kuchyni apod. Nejdůležitější je však vyvážená chuť pokrmů“, říká Jan Horký, kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. 

Plzeňské farmářské trhy a další zábava

Návštěvníci soutěže si budou moci nakoupit nejlepší jídlo z farem, malých pekáren, uzenářství, zahradnictví na Plzeňských farmářských trzích. Nejlepší výčepní budou učit návštěvníky čepovat nejlepší světové pivo Pilsner Urquell. Vstup na akci je samozřejmě zdarma.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka