Microgreens nejsou jen ozdobou, ale také možností, jak pěstovat celý rok doma čerstvou zeleninu

Microgreens neboli mikrobylinky jsou drobná zelenina mnoha druhů plná vitamínů a živin se kterou se nejčastěji setkáte v kvalitních restauracích nebo na farmářských trzích. Pohodlně si je můžete ale vypěstovat i doma. Bez zbytečných obalů, kdykoliv během celého roku. Zelenina pro svůj růst totiž potřebuje v základu pouze vodu a dostatek světla.

Cílená propagace v Plzni

Slyšíte pojem microgreens poprvé? Určitě znáte řeřichu či si vzpomenete na obilí za oknem v průběhu Velikonoc. Kromě řeřichy a zmíněného obilí si můžete vychutnat další desítku chutí drobné zeleniny, kterou velmi rychle sklidíte. Které druhy to jsou? Nejoblíbenější je ředkev, hrášek, hořčice, ale také třeba koriandr nebo slunečnice.

Jak tedy doma pěstovat microgreens? 

Jak jsme zmínili, potřeba je voda a dostatek světla. Můžete tedy semínka pěstovat v hlíně, rašelině, substrátu nebo hydroponicky. Podstatný je dostatek světla, kterého je od půlky srpna do konce dubna na naší polokouli nedostatek, rostliny pak mají tendenci chřadnout a natahovat se, ale světlo doplníte například pomocí umělého LED svícení. 

Co následně se sklizenými microgreens?

Receptů z microgreens vytvoříte stovky. Mikrobylinky využijete prakticky do všech slaných receptů (a pár sladkých), od snídaní, obědů, po slavnostní chody stejně jako pro svačiny a různé jednohubky. Variant je nespočet. Největší výhodou je však právě domácí pěstování kdykoliv během roku, tedy nejčastěji v měsících, kdy nám čerstvá zelenina na talíři nejvíce chybí a nejvíce nás i naše tělo potěší díky množství vitamínů a prospěšných látek. 

Zdroj: microfeeld.cz, do redakce zasláno vlastní foto

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka