Nedělní projekce dokumentů z festivalu Jeden svět startují

I v letošním roce nabízí plzeňská pobočka společnosti Člověk v tísni podzimní projekce vybraných dokumentárních filmů z uplynulých ročníků festivalu Jeden svět.

Cílená propagace v Plzni

Každou neděli od 7. října do 4. listopadu proběhne v Univerzitní kavárně Družba (Sedláčkova 19, Plzeň) promítání jednoho z festivalových snímků v rámci programu Promítej i Ty! Divákům bude nabídnuta velmi pestrá skladba témat od těch válečných, přes ekologická až k problematice domácího násilí. Po každém dokumentu proběhne debata s hostem, který zodpoví otázky diváků k danému námětu. Vstupné je zdarma.

„Promítání zahájí mexický snímek H2Omx, jehož téma se po letošním teplém a suchém letním období opět ukazuje jako velmi naléhavé,“ přibližuje začátek nedělních projekcí Andrea Vernerová, hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět v Plzni. Dokument přibližuje situaci v mnohamilionovém městě Mexico City, kde lidé bojují s alarmujícím nedostatkem vody v místech, kde dříve bylo jezero. Farmáři z venkovských oblasti megapole využívají na zavlažování zeleniny na polích znečištěnou odpadní vodu a čekají na možné řešení. Snímek doplní navazující beseda s Ing. Martinem Vokounem, vědeckým pracovníkem, který se věnuje výzkumu srážek na Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a Výzkumném ústavu vodohospodářském.

Intimní sonda do násilného vztahu

Další neděle nabídne film Lepším člověkem, který je velmi silnou intimní sondou do partnerského vztahu narušeného domácím násilím. „Snímek jsme do programu zařadili s ohledem na jeho společenskou aktuálnost vyplývající z kampaně #metoo, která se rozšířila v loňském roce a řadu lidí inspirovala k veřejnému sdílení vlastních příběhů,“ vysvětluje Vernerová. Hostem debaty s diváky na konci filmu bude Mgr. Michal Vybíral, člen Ligy otevřených mužů, která nabízí praktické kurzy určené mužům, kteří obtížně zvládají svůj vztek a/nebo mají potíže se zvládáním svého násilného jednání. Také nabízí všem mužům od 18 let výše roční osobnostně rozvojové kurzy, tzv. Mužské cesty. 

Přijďte si podebatovat o situaci v Sýrii

„Na třetí promítací večer jsme nachystali dokument Město duchů, který byl uveden na festivalu Sundance 2017, vyhrál cenu hlavní poroty na festivalu v Sheffieldu a zároveň se stal divácky nejúspěšnějším snímkem festivalu Jeden svět v Praze,“ vypočítává Lenka Hodoušová, další členka plzeňského festivalového týmu. Film, díky dvěma aktivistickým novinářům, kteří kvůli tomu nasazují vlastní životy, zachycuje velmi syrovým způsobem dění ve městě Rakka po jeho obsazení Islámským státem. K situaci v Sýrii přijde s diváky v závěru promítání debatovat Tomáš Kocián, vedoucí mise Člověka v tísni v Sýrii.

Domorodé kmeny v devastovaných pralesech

Předposlední snímek přenese diváky doprostřed Amazonie za dvěma posledními původními obyvateli pralesního kmene Piripkura, jejichž nejcennějším majetkem je oheň. „Dokument upozorňuje na důležitou skutečnost, že uprostřed pralesů skutečně doposud žijí příslušníci domorodých kmenů, což je jediný důvod, který zabraňuje úplné devastaci amazonských pralesů,“ popisuje Hodoušová s tím, že po filmu přijde s diváky diskutovat Mgr. Daniel Sosna, Ph.D., odborný asistent z katedry antropologie FF ZČU.

Zamysleme se nad vzpomínkami našich prarodičů

Projekce první listopadovou neděli uzavře osobní a hravý snímek Projekt Babička, v němž se maďarská židovka, dávná obdivovatelka Hitlera a bývalá britská špionka vydávají na netradiční road trip. Dokument diváky netradičním způsobem přivede k tématu druhé světové války, ale také zájmu o vlastní rodinnou historii prostřednictvím prarodičů. „Projekce zakončí diskuse s Mgr. Markétou Čekanovou, ředitelkou Paměti národa pro Plzeňský kraj. Paměť národa je stěžejním projektem organizace Post Bellum. Jedná se o sbírku vzpomínek konkrétních osobností, fotografií a deníků z období totalit 20. století. Post Bellum se kromě zaznamenávání vzpomínek pamětníků snaží i o předávání jejich příběhů co nejširšímu publiku,“ uzavírá Vernerová.

Podzimní nedělní projekce proběhnou díky programu Promítej i ty!, který nabízí výběr z dokumentů předchozích ročníků festivalu Jeden svět. Promítačem se může stát kdokoliv. Stačí si zdarma stáhnout kterýkoliv z 65 nabízených snímků a ten promítat u sebe doma v obýváku, oblíbené kavárně nebo jiném zajímavém místě pro partu přátel či veřejnost.

Facebookové události k jednotlivým projekcím: https://www.facebook.com/events/322898708257241/
https://www.facebook.com/events/284839092125162/
https://www.facebook.com/events/2111464082454653/
https://www.facebook.com/events/345185449387845/
https://www.facebook.com/events/2119933761592213/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka