Noc divadel a premiéra Labutího jezera tento víkend v DJKT

Po šesti letech se na jeviště Velkého divadla vrací Labutí jezero. Navíc noc z 19. na 20. listopadu patří divadlům Další Noc divadel je tady!

Jarní servisní akce AUTO CB

Labutí jezero se vrací na jeviště Velkého divadla

Po šesti letech se na jeviště Velkého divadla vrací Labutí jezero, tentokráte v choreografii Jiřího Horáka. Premiéra se koná 19. listopadu v 19 hodin a od 18:15 jí ve foyer předchází dramaturgický úvod teatrologa Jaroslava Someše. Generální zkouška 18. listopadu od 11 hodin je veřejná.

Čajkovského balet Labutí jezero patří k divácky velmi oblíbeným titulům, pro každý baletní soubor je však výzvou a zkouškou jeho technické vyspělosti. „V klasickém baletu se odhalí každá chyba, je náročný na přesnost provedení, bezchybnou práci paží a nohou, vše musí být jako podle pravítka,“ potvrzuje Jiří Horák, který se ve svém pojetí bude držet známé verze Petipy a Ivanova. „Druhý obraz a pas de deux Odylie a Prince ve třetím obraze bude v tradiční verzi Petipy a Ivanova, ostatní obrazy budou vytvořené mnou,“ dodává.  Diváci se mohou těšit na velkolepou podívanou, kterou podpoří kostýmy a scéna Aleše Valáška navržené v souladu s klasickým pojetím tance. Výsledný efekt podpoří i projekce Petra Hlouška a light design, jehož autory jsou Tomáš Pilař a Jakub Sloup. Po hudební stránce dílo nastudoval Jiří Štrunc, jenž se za dirigentským pultem bude střídat s Norbertem Baxou.   
 
Světová premiéra Labutího jezera se uskutečnila roku 1877 ve Velkém divadle v Moskvě v choreografii baletního mistra českého původu Václava Reisingera. Čajkovského dílo se však proslavilo až ve spojení s choreografií, jejímiž autory byli Lev Ivanov a Marius Petipa a která byla poprvé uvedena v roce 1895 v petrohradském Mariinském divadle. V Plzni bylo Labutí jezero poprvé uvedeno v roce 1940 Josefem Juglem, podruhé v roce 1955 v choreografii a režii Jiřího Němečka, roku 1958 v pojetí L. Ogouna, v roce 1967 v pojetí Věry Untermüllerové a v roce 2002 v choreografii a režii Jiřího Němečka ml. Tato inscenace se na repertoáru držela celých

Noc Divadel v DJKT 

Noc z 19. na 20. listopadu patří divadlům 

Další Noc divadel je tady. Divadlo J. K. Tyla opět pozve diváky do obou svých divadelních budov, aby zažili divadlo trochu jinak a nahlédli do míst, kam běžně nevstoupí. Ve Velkém divadle je připravená slavnostní premiéra baletu Labutí jezero, které předchází lektorský úvod divadelního historika Jaroslava Someše. Ten se s diváky setká v 18: 15 ve foyer. Po představení následuje autogramiáda představitelů titulních rolí na jevišti. Divadlo nabídlo zájemcům i takzvaný večer baletního fajnšmekra, tedy premiéru spojenou s prohlídkou zákulisí a účastí na zkoušce, tento balíček už je však vyprodaný. Budovu Nového divadla poznají návštěvníci takříkajíc od základů až po střechu. Z foyer Malé scény startují každých dvacet minut zážitkové prohlídky a na zvědavce čekají v nejrůznějších tajemných zákoutích překvapení v podobě krátkých scének nebo instalací. První skupinka vyráží ve 21.40, volné už jsou však jen termíny v 23.00, 23.20, 23.40, 00.00 a 00.20. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji ve Smetanových sadech 16, cena je 80 Kč, studenti a senioři zaplatí polovic.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka