Ochranáři sčítali vodní ptáky na Berounce. Letos je jich málo

Tentokrát hlavní sčítací termín „Mezinárodního sčítání vodních ptáků 2023“ byl centrálou naplánován pro celou republiku na víkend 14. a 15. ledna 2023.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pro členy plzeňského DES OP byl sraz v sobotu 14.1. 2023 v 8:30 hod. na Záchranné stanici živočichů Plzeň. Jako každý rok vyrazily celkem čtyři posádky kánoí a pokryly opět celkem 56 říčních kilometrů řeky Berounky. Tradičně se jelo od soutoku řeky Radbuzy a Mže z Plzně od Štruncových sadů až po silniční most a jez ve Zvíkovci. 
 
"Metodu přesunu jednotlivých posádek, lodí a lidí máme za ta léta poměrně propracovanou, a tak zatímco David Melichar nasedal do kánoe na řece Mži ve Štruncových sadech již v 8:00 hod., další posádky vyrážely postupně tak, jak byly rozvezeny na sčítací úseky. Dodržování přesného postupu a časového harmonogramu je pak zase pro stahování lidí z jednotlivých úseků řeky velice důležité, a tak nečekaná uzávěra silnice za mostem v Liblíně nám řádně zkomplikovala přesun na poslední úsek řeky pod Rakolusky," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 

A výsledek?
"I přesto, že jsme sčítali na poměrně velkém říčním úseku, tak finální součty vodních ptáků na řeku Berounku žádná sláva. Na výsledku sečtených ptáků se jednoznačně projevilo relativně teplé počasí, rozmrzlé rybníky, ale i skutečnost, že v průběhu posledních deseti, patnácti let populace jednotlivých druhů ptactva citelně kolísají a bohužel i klesají. Navíc řeka Berounka je historicky významným zimovištěm vodního ptactva a v době její slávy, třeskutých mrazů a tuhých zim jsme jednotlivé druhy počítali na stovky, dnes když jsme u některých druhů na desítkách, tak je to zázrak," vypočítává Makoň, která děkuje všem, co pomohli. "Zvláštní poděkování patří firmě H2O Sport Sikyta, která nás jako každý rok na sčítání vodních ptáků patřičně vybavila a půjčila jak lodě, tak vlek na jejich přepravu, vesty a pádla," dodává. 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka