Pět desítek mladých kytaristů ze dvou krajů pomáhalo hudbou

Benefiční koncert ke Dni dětí se uskutečnil v Praze, v Zrcadlové kapli Klementina. Zahrály spojené kytarové orchestry z plzeňského a karlovarského kraje - „Crazy Strings“ ze ZUŠ Chválenická v Plzni a „KFC-h Strings“ z Chodova, Kraslic, Františkových Lázní a Lubů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hostem byla sopranistka Irena Pohl Houkalová, hlavní koordinátorka projektu ZUŠ Open.

Téměř pět desítek mladých kytaristů zahrálo skladby od renesance po současnost. Mladí umělci se rozhodli věnovat výtěžek koncertu charitativnímu projektu Díky dětem, který v Plzni pomáhá zdravotně i sociálně handicapovaným dětem.

Koncert v nádherném prostředí zrcadlové kaple se vydařil natolik, že si děti vysloužili dlouhotrvající potlesk ve stoje. Navíc podpořili Díky dětem krásnou částkou 9.044,- Kč.

 „Myšlenka uspořádání koncertu v Zrcadlové kapli se zrodila s příchodem paní Martiny Košanové do funkce tiskové mluvčí Národní knihovny ČR. V mnoha projektech jsme se již v Plzni pracovně propojily a naše spolupráce nadále pokračuje i touto formou,“ říká Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně, která je garantem projektu Díky dětem. „Koncert v Zrcadlové kapli byl pro děti skvělým zakončením školního roku a atmosféra, kterou svým uměním vytvořily, byla nádherná. Jsme rádi, že s námi vystoupila s árií Lascia ch´io pianga také Irena Pohl Houkalová, která byla spoluprací nadšena a věříme, že to na podiu nebylo naše poslední setkání s ní,“ doplňuje Alena Kozáková.


Spojené kytarové orchestry již nyní plánují koncerty pro školní rok 2022/2023 mimo jiné do Plzně nebo  Kraslic.


Něco o jednotlivých orchestrech a hudebních školách.

„Františkolázeňský kytarový soubor Cimrman strings se po dohodě 3 nadšených učitelek spojil v roce 2018 s dalšími kytarovými soubory, a to ZUŠ Kraslice a ZUŠ Chodov, vznikl tak kytarový orchestr KFC-h string,“ říká Soňa Kozáková ze ZUŠ Járy Cimrmana ve Františkových Lázních. „Díky tomu si naše děti mohou zahrát nejen v komorním provedení, ale mají možnost být součástí skutečného kytarového orchestru. Za těch několik málo let si společně zahrály již na koncertech v několika městech a zúčastnily se i soutěže Hradecké guitarreando, kde získaly 3. cenu. Jsem ráda, že tím mohu podpořit a zúročit jejich snahu a věřím, že lásku ke kytaře i hudbě si minimálně ve vzpomínkách na svou kytarovou éru ponesou celý svůj život.,“ doplňuje Soňa Kozáková.
Jitka Kaprová, ředitelka ZUŠ Chodov přidává podrobnosti: „Inspirací k založení kytarového souboru v ZUŠ Chodov byla návštěva velice podnětného semináře s Rostislavem Coufalem, pedagogem ze ZUŠ Střezina Hradec Králové. Na semináři jsem potkala stejně naladěné kolegyně ze ZUŠ Františkovy Lázně a Kraslice a nápad na založení kytarového orchestru byl na světě. I když postupem času dochází k obměně žáků, chuť ze společného hraní nás neopouští.“
 „Přestože se Kraslice pyšní tradicí ve výrobě dechových nástrojů, je u nás v kraslické ZUŠ nejčastěji voleným nástrojem kytara. Ve školním roce 2017/18 jsem se proto rozhodla sestavit, k příležitosti kulatých oslav naší školy, kytarový soubor, který se postupně rozrostl ve spolupráci se ZUŠ Chodov, Františkovy Lázně a letos nově i s Luby. Podpořili jsme i několik charitativních akcí, a proto nás myšlenka koncertu pro dobrou věc v krásném prostředí nadchla,“ uzavírá Alexandra Müllerová, dirigentka KFC-h Strings.
Pavla Kučvová z plzeňského orchestru Crazy Strings se těší ze znovunavázané spolupráci:
“Jsme moc rádi, že se naše orchestry po vynucené pauze opět mohou společně potkat a hrát. Crazy Strings opět hrají na mnoha koncertech během školního roku, ale pražský koncert byl skutečnou třešničkou na dortu.“
     Pomoci znevýhodněným dětem může každý. Komu se snaží projekt Díky dětem pomoci v letošním roce, najdou zájemci na stránkách www.dikydetem.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.06.2022 09:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka