Poslední premiérou sezony v Divadle J. K. Tyla je Sluha dvou pánů

Poslední premiérou stávající sezony v Divadle J. K. Tyla bude Sluha dvou pánů, inscenace slavné Goldoniho komedie vstoupí na Novou scénu poprvé 24. června.

Jarní servisní akce AUTO CB

Režisérka a umělecká šéfka činohry DJKT Natália Deáková zasadila děj do mafiánského prostředí baru v Miláně 80. let. Goldoniho komedie totiž považuje za nestárnoucí: „Jejich postavy jsou vystavěny na základě typů komedie dell´arte a ty jsou v jistém smyslu archetypy – tedy postavy věčné, postavy, které tady byly, jsou a budou. Jsou to lidé, které potkáváme v práci, na ulici, v hospodě.“

Hybatelem děje je vychytralý sluha Truffaldino, který přesvědčí sám sebe, že je schopný sloužit dvěma pánům současně. Ale vstupuje do vypjaté situace proměn, kdy se milenci hledají a míjejí, totožnost se skrývá i odkrývá, zmatky a nedorozumění se vrší a zauzlují. Role vykutáleného Truffaldina bude hereckou příležitostí pro nového člena souboru Jaroslava Matějku. „Během zkoušení vzniklo perfektní komediálně improvizační duo Jaroslav Matějka – Antonín Procházka,“ prozrazuje režisérka.

Hlavním tématem plzeňské inscenace Sluhy dvou pánů jsou peníze, profit a kšeftaření. „Každá komedie by měla mít zásadní téma, z něhož si utahuje, a pro nás jsou v Sluhovi tímto tématem peníze a profit – a nemusí být jen finanční. Je to něco za něco – dceru za věno, službu za službu, zkrátka takové to klasické ‚nic ti nedám zadarmo‘, a protože pro nás kšeftaření souvisí hlavně s dobou 80. let, rozhodli jsme se inscenaci přesně do této dekády, do doby velkých mafiánů a malých lstivých podvodníčků, umístit. Goldoniho výrazné charaktery, vycházející z komedie dell´arte, ale zůstanou stejné,“ říká režisérka a dodává, že silným motivem komedie je také láska: „Ve hře vystupují tři páry, které k sobě nakonec najdou cestu. A přes všechny lsti a podvody je důležité poselství, že všechno překoná láska.“

Dobovému zasazení odpovídají i kostýmy Jany Smetanové „Motiv kšeftaření je ve hře zastoupen daleko víc, než by se na první pohled zdálo. Goldoniho postavy jsou lstiví podvodníčci, malí lidé, kteří si hrají na velké. Navíc komedie dell´arte je ze své podstaty barevná, výrazně maskovaná. Z toho vychází i hravé a vtipné kostýmy,“ doplňuje Natália Deáková. Scéna Lukáše Kuchinky navozuje atmosféru baru v rušném italském městě, podlaha jeviště je spuštěna níže tak, aby diváci měli s herci kontakt z očí do očí. Výrazným prvkem inscenace bude hudba, jejímž autorem je Jakub Kudláč. „Děláme si legraci z hitů 80. let, které zazní v podání skvělé mafiánské kapely ve složení Marek Mikulášek a Petr Kotora,“ říká režisérka.

Jako Pantalone se představí Antonín Procházka, jeho dceru Clarice ztvární Klára Krejsová, Doktora Lombardiho hraje Josef Nechutný, jeho syna Silvia Ondřej Vacke. Role Beatrice se ujme Andrea Mohylová, Florindem bude Pavel Neškudla. Komediální pár s Truffaldinem Jaroslava Matějky tvoří Štěpánka Křesťanová jako komorná Smeraldina, hostinského Brighellu ztvární Jan Maléř.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka