Postcovidovou jednotku Clementas opouští první uzdravení senioři

V janovickém Domově Clementas již několikměsíců funguje postcovidová jednotka pro seniory, kteří prodělali koronavirus a měli následné zdravotní potíže.

Jarní servisní akce AUTO CB

Aktuálně ji opouští první klienti, kteří zde strávili několikaměsíční léčbu. Jde o unikátní projekt svého druhu, který poskytuje péči seniorům z celé republiky. 

Čtyřiasedmdesátiletá Miloslava Přibylová z Prahy onemocněla na začátku letošního roku koronavirem. I přes to, že je silná diabetička a má problémy s vysokým tlakem nemoc překonala relativně bez obtíží. V době, když byla již covid negativní, dostavily se komplikace v podobě zdravotních problémů, především se ztrátou orientace, točením hlavy, zhoršenou mobilitou, únavou, závratěmi a pocity na omdlení.  

Paní Miloslava žije v bytě sama, ale pravidelně ji navštěvují děti i vnoučata, podobné obtíže v minulosti nezažila, proto skončila s v krčské nemocnici, kde vyléčili její akutní problémy.  

Od začátku května se dále léčila na postcovidové jednotce Clementas, která byla pro seniory zřízena v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. Jde o jedno z mála zařízení svého druhu v republice. „Cítím se o moc lépe, než v době, kdy jsem přišla. Bylo tu o mě skvěle postaráno moc milými a hodnými pečovatelkami, které se mi snažily ve všem vyhovět. Často tu vařili má oblíbená jídla. Líbil se mi program a různé terapie, které tu byly celý den připravené. I ty mě léčily a pomáhaly mi. Těším se domů, ale budu ráda vzpomínat,“ uvedla při odchodu z Clementas Miloslava Přibylová, která je vyučená kuchařka. „Nabrala jsem tu znovu sílu. Chodím každý den ven. Jsem pyšná, že jsme tu se dvěma novými kamarádkami krásně namalovaly velký obraz páva,“ doplnila.  

Miloslava Přibylová byla jedním z prvních klientů, který janovickou, postcovidovou jednotku mohl kvůli zlepšenému zdravotnímu stavu opustit a odejít domů. Aktuálně je zde zhruba 42 dalších klientů, kteří měli po covidu celkově oslabený organismus, potíže s orientací, zhoršenou mobilitu, malnutrici nebo dechové obtíže. 

„Jedná se o zdravotní lůžka v režimu sociální služby, určená zejména seniorům covid-19 pozitivním, nyní je častěji využívána seniory s postcovidovým syndromem, nebo jinými zdravotními obtížemi způsobenými tímto onemocněním, kteří již nepotřebují akutní lékařskou péči, ale jejich zdravotní stavjim ještě neumožňuje vrátit se do domácího prostředí,“ vysvětluje ředitel Domova Clementas Janovice Lukáš Bardon s tím, že sem stále přijímají nové klienty a zájem je veliký.  

Vedení janovického domova Clementas k tomutokroku přistoupilo v na začátku tohoto roku v reakci na důsledky pandemie a ve snaze pomoci přetíženým zaměstnancům nemocnic a zdravotnických zařízení. Janovický Domov Clementas, který má zhruba 200 lůžek, je rozdělený do několika menších, samostatných částí,domácností. Každé domácnost je maximálně 25 klientů. 

Clementas klientům poskytuje 24 hodinovoupéči zdravotních sester a pravidelnou lékařskou péči zajišťovanou přímo na místě lékařskými specialisty – vedle praktického lékaře také neurologem, psychiatrem a geriatrem. Klienti zde mají k dispozici oxygenoterapii, fyzioterapii a rehabilitaci, chronickérány léčí pomocí tzv. vlhkého hojení ran, které má až zázračné účinky. Zdravotnický personál současně úzce spolupracuje s nutričním specialistou, který v případě problémů s příjmem stravy či úbytkem na váze předepisuje tzv. sipping v podobě nutričních doplňků stravy.    

Nabídka Domova Clementas Janovice nad Úhlavou:  
• Sociální služba/pobyt v domáckém prostředí s odbornoupéčí zdravotních sester a pečovatelek 
• Ambulantní lékařská péče – zejména péče praktickéholékaře, geriatra, psychiatra, neurologa 
• Oxygenoterapie (kyslík), aplikace infuzí 
• Léčba defektů za pomoci vlhkého hojení ran  
• Podávání léků zdravotní sestrou   
• Aplikace injekcí s.c., i.m., i.v.  
• Péče o PEG, aplikaci výživy nasogastrickou sondou,péči o stomie  
• Fyzioterapie, ošetřovatelská rehabilitace 
• Péče psychiatra a psychologa 
• Individuální výživový program 
• Volnočasové terapeutické aktivity 
• Elektricky polohovatelná zdravotnická lůžka LINET 
• Kvalitní antidekubitní matrace 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka