Pracujete v Německu? Toto je důležité!

V Německu je mnoho volných pracovních míst v různých oborech. Občané EU si mohou najít práci bez pracovního povolení.

Cílená propagace v Plzni

Pokud hledáte novou příležitost, Německo by mohlo být vhodným místem pro zahájení hledání. Míra nezaměstnanosti v zemi činí pouhých 3,5 %, což z ní činí jednu z nejbohatších zemí Evropy. Sídlí zde mnoho nadnárodních společností, takže budete mít spoustu příležitostí navázat kontakty a najít si další kariérní postup.

Podívejte se na některé z aktuálně nabízených pracovních pozic v Německu.

Dokumenty k žádosti

Například: Práci můžete snadno najít práci na prace.starke-jobs.com a přihlásit se ještě dnes. V závislosti na společnosti a pracovním místě, o které se ucházíte, můžete dokumenty k žádosti o zaměstnání předložit různými způsoby. Vytištěné dokumenty žádosti se zpravidla zasílají poštou ve zvláštní složce žádosti. Některé společnosti však vítají i online žádosti ve formátu PDF. V obou případech platí informace a dokumenty přiložené k žádosti.

Životopis

Životopis by měl obsahovat nejdůležitější informace o vaší osobní a profesní kariéře. Tyto informace mohou být uvedeny v tabulkové nebo textové podobě. Chcete-li se odlišit od ostatních uchazečů, je často užitečné seřadit životopis chronologicky, přičemž nejnovější zkušenosti je třeba uvést na začátku. Vaše fotografie není vždy vyžadována, záleží však na společnosti, do které se hlásíte.

Průvodní dopis

Motivační dopis by měl být vždy přizpůsoben konkrétní pozici, o kterou se ucházíte, a měl by obsahovat

  • V horní části uveďte své jméno, adresu, telefonní číslo a e-mailovou adresu
  • Datum
  • Pozdrav (např. "Vážený pane Smithi")
  • Úvodní slovo, ve kterém vysvětlíte, proč máte o danou pozici zájem a jak vaše dovednosti odpovídají požadovaným dovednostem
  • Hlavní část, která rozvádí úvodní část a představuje vaše silné stránky
  • Závěrečný odstavec, ve kterém zopakujete svůj zájem o pozici a poděkujete čtenáři za jeho čas
  • Váš podpis

Zkušenosti

Existuje několik certifikátů, které jsou nezbytné pro každou aplikaci. Patří mezi ně vaše školní a univerzitní diplomy a osvědčení o odborném vzdělání. Pokud máte reference od předchozích zaměstnavatelů, je nejlepší je k žádosti přiložit. Měli byste však posílat pouze kopie těchto dokumentů, nikoli originály, protože je často nedostanete zpět. Důležité je také nechat si přeložit reference do němčiny nebo angličtiny, aby společnost pochopila vaše úspěchy.

Získejte uznání titulu

U některých titulů je užitečné mít uznanou kvalifikaci. Pro ostatní je skutečným předpokladem pro to, aby mohli v Německu pracovat:

  • regulovaná povolání: mnoho profesí z oblasti zdravotnictví, právního poradenství, výuky na státních školách i strojírenství.
  • Neregulovaná povolání: Novináři, ekonomové, pekaři, počítačoví vědci, řidiči motorových vozidel.

Jak mohu požádat o uznání titulu?

Na tuto otázku neexistuje obecná odpověď, protože postup uznávání diplomu v Německu se může lišit v závislosti na profesi. Obecně však musíte prokázat, že váš titul je rovnocenný německému titulu ve stejném oboru. K tomu můžete předložit oficiální výpis z akademické knihy nebo dodatek k diplomu a seznam předmětů, které jste studovali, a odpovídajících kreditních hodin. Možná budete muset také složit jazykový test, abyste prokázali své znalosti němčiny. Po zpracování žádosti obdržíte od příslušného úřadu oficiální rozhodnutí. V rozhodnutí se dočtete, zda je vaše zahraniční odborná kvalifikace rovnocenná nebo podobná německé odborné kvalifikaci.

Rozhovor

Pohovor je důležitou příležitostí pro společnost a uchazeče, aby se vzájemně lépe poznali. Je to příležitost pro společnost zjistit, zda je uchazeč pro danou práci vhodný, a pro uchazeče, aby se dozvěděl více o společnosti a požadavcích na danou práci. Vedoucí pohovoru se bude pravděpodobně ptát na uchazečovy dovednosti a zkušenosti, jakož i na jeho cíle a očekávání od této práce. Je důležité, abyste se na tyto otázky připravili, abyste na ně mohli přesně odpovědět a ukázat, že se pro danou práci hodíte.

Žijete mimo Německo?

Pokud nežijete v Německu, je důležité si ujasnit, jak bude pohovor probíhat. Pokud by se s vámi společnost raději setkala osobně, nemusí být ochotna proplatit vám cestovní náklady. V takovém případě si možná budete muset hradit cestovní náklady sami. Mnoho společností je však ochotno vést pohovory po telefonu nebo prostřednictvím videokonference, což vám může ušetřit peníze.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografie: Inzerent

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka