Pro rodičky ve Stodě je k dispozici více nadstandardů a pestřejší strava

Další zlepšení péče připravilo v uplynulých dnech pro rodičky, ale také pro gynekologické pacientky, gynekologicko-porodnické oddělení Stodské nemocnice.

Cílená propagace v Plzni

V lůžkové části upravilo čtyři pokoje na úroveň nadstandardů a pro čerstvé maminky zavedlo rozšířenou formu stravování, aby měly k dispozici více bílkovin a vitamínů. Už od počátku roku nabízí porodnice také pacientkou kontrolovanou analgezii, těhotenské šátkování rebozo, pořídila fototerapeutickou deku a monitorované lůžko, které umožní intenzivnější kontakt miminka s maminkou, a provádáí na památku otisk nožiček novorozenců. 

Nadstandardní pokoje

„Dosud jsme měli pro rodičky a gynekologické pacientky dva nadstandardní pokoje, kde byly hospitalizovány samy. Nyní jsme tyto dva pokoje nechali zrekonstruovat, vybavit novým nábytkem, novými přebalovacími pulty a hlavně jsme u nich kompletně modernizovali sociální zařízení, tedy koupelnu s toaletou. Jsou prostorné a mají velkoryse řešenou sprchu se sedátkem,“ popisuje staniční sestra lůžkové části gynekologicko-porodnického oddělení Simona Kocová.

A dále vznikly další dva jednolůžkové pokoje. Nemají sice vlastní sociální zařízení, ale jsou prostorné, mají rovněž nové vybavení a připomínají více domácí prostředí než nemocniční pokoj a maminky resp. pacientky mají jistotu, že zde budou ubytovány samy. „Věříme, že ženy nové příjemnější prostředí ocení,“ říká staniční sestra.

Rozšíření stravy

Druhou novinkou je rozšířená strava pro rodičky. „Po porodu i jako kojící ženy vyžadují zvýšený přísun základních živin, ale také energie, vitaminů a minerálů. A čerstvé rodičky mají také rozličné chutě a potřebu jíst v různých intervalech,“ vysvětluje nutriční terapeutka Stodské nemocnice Barbora Pavlíková Honzáková s tím, že ženy tak nově dostávají ke každému dennímu jídlu i doplňkový pokrm, který mohou buď rovnou sníst nebo si ho nechat na později v lednici, a již brzy budou mít přímo na oddělení stále k dispozici například i jogurty.

„Ke každé snídani dostávají maminky vedle běžné porce navíc i jogurtové nebo kefírové smoothie nebo rýžovou či ovesnou kaši s ovocem. K obědu mají navíc salát nebo kompot. V odpoledních hodinách pak mají všechny pacientky na gynekologickém oddělení svačinu, ve které je třeba pečivo se šunkou nebo sýrem a večeři opět o něco pestřejší o ovoce nebo zeleninu. A dokončujeme také záměr, že ženy budou mít na oddělení stále k dispozici nějaké mléčné výrobky a cereálie, které si budou moci vzít, kdykoli na ně dostanou chuť. Strava pro ně je obecně zaměřena na vyšší přísun bílkovin. Zároveň jsme připraveni nabídku přizpůsobit i maminkám s případnými potravinovými alergiemi,“ doplňuje nutriční terapeutka.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.05.2023 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka