Prosincová Beseda: Honza Nedvěd, Fešáci i další vánoční koncerty

Jaký bude závěrečný měsíc tohoto roku v plzeňské Měšťanské besedě, se dozvíte v programu na prosinec.

Cílená propagace v Plzni

Přijede patrně nejznámější český folkový písničkář Honza Nedvěd i legenda české country, skupina Fešáci. Na divadelních prknech se představí Matouš Ruml a  Martin Hofmann ve hře z irského venkova s názvem Mrzák inishmaanský. Téma ženy a muži, manželství nebo svoboda bude na pořadu dne v komedii Vzpoura nevěst. Kino Beseda uvede další autorské čtení Dnes čtu já, ve kterém představí Jan Novák svůj román Zatím dobrý. Následovat bude promítání filmu Nedodržený slib.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

2.12.19:00 Zpívám, tedy jsem

Hudební večery tradičního cyklu uvádí Jiří Untermüller. Uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla, mezi něž patří Venuše Dvořáková, StanislavaTopinková-Fořtová, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

Délka představení je 120 minut včetně přestávky.

2.12.19:00 Vánoční koncert

Koncert Českého rozhlasu a Rozhlasu a televízie Slovenska

Tradiční společný vánoční koncert Českého rozhlasu a Rozhlasu a televízie Slovenska se tentokrát uskuteční v Plzni.

V pondělí 2. prosince bude připraven speciální hudební zážitek, kdy Rozhlasový Big Band Gustava Broma přivítá hned několik interpretů z Česka i Slovenska. Těšit se můžete na Debbi, Ivanu Regešovou, Simonu Martausovou, Davida Deyla a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. Na jevišti se večer potkají i s kapelou No Name.

Večerem vás provede moderátorská dvojice Jitka Novotná a Roman Bomboš.

Pořadatel: ČESKÝ ROZHLAS

3.12.19:00 Po siréně swing

Výjimečně již první úterý v měsíci se koná pravidelná tančírna "Po siréně swing!" plzeňského orchestru Pilsner Jazz Band a jeho hosta. Tím je tentokrát Prague Rhythm Kings - orchestr zabývající se originální interpretací jazzové a populární hudby mezi léty 1923 – 1932. Repertoár orchestru čerpá ze zvukových záznamů nejpřednějších amerických, ale i českých hudebních těles. Samotné tančírně, která začíná v 19:00, neodmyslitelně patří lekce swingového tančení s Lenkou Sekaninovou - nové kroky do swingu se můžete naučit v 18:00

4.12. 19:30 COP

Legendární bluegrassová skupina v čele s Míšou Leichtem vyhrála ceny  Porta i cenu Anděl, vydala 10 alb a díky své popularitě je pravidelným hostem všech významných hudebních přehlídek u nás. V loňském roce oslavil COP 40 let na scéně.

COP vznikl v roce 1978 a hned od počátku své existence slavil četné úspěchy. V roce 1980 vyhrál v té době nejprestižnější cenu PORTA a v roce 1981 si úspěch zopakoval. V letech 1982 – 1983 většina členů kapely emigrovala do USA a Kanady. Z celé sestavy zůstal pouze Míša Leicht, který má hlavní zásluhu na vzkříšení souboru. V roce 2002 získal COP cenu Anděl v kategorii Folk &Country.

5.12.    19:00    Honza Nedvěd

Patrně nejznámější český folkový písničkář Jan Nedvěd se po třech letech opět vrací do Měšťanské besedy, aby tu rozezpíval plný sál. Zazní oblíbené písničky, které si po pár tónech kytary notují hosté všech generací. Řadu z nich napsal společně s bratrem Františkem, s nímž nejprve tvořili ústřední duo skupiny Brontosauři, později vystupovali sami a složili také kapelu Příbuzní.

Jan Nedvěd v Plzni vystoupí s Jindrou Konířem, vynikajícím hráčem na klávesové nástroje, který se v roce 2001 stal nositelem prestižní Světové ceny Antonína Dvořáka za přínos umění v oblasti hudby. Doprovodí ho také Pavel Helan ,písničkář, hráč na kytaru a ukulele, který byl v roce 2013 finalistou soutěže Československo má talent.

11.12.  19:00    Vojta „Kiďák“ Tomáško

Vojta Tomáško známý pod přezdívkou „Kiďák“ představí svůj folkový recitál plný veselých i vážných písniček o lásce, přátelství, přírodě, víře i naději v lepší svět. Napsal více než 300 písní. Mezi nejoblíbenější z nich patří Toulavej, Nebe plné koní, Rocky Mountains, Morava, Zelená košile, Česačů bavlny bál, Náklaďák do L. A. či Druhá míza a další.

Jeho skladby si vybrali do svého repertoáru i interpreti, jako jsou Věra Martinová, vizovičtí Flereti, Roháči z Lokte, strakonický Šafrán a spousta dalších. Je držitelem tří Port.

12.12.  19:00    Roháči z Lokte: Vánočníkoncert

Vánoční koncerty Roháčů jsou tradičním zpestřením svátků pro mnoho příznivců tohoto souboru. Na programu vánočního koncertu jsou koledy a vánoční zpěvy, ale také vybrané skladby z repertoáru kapely.

15.12.  19:00    Kamil Střihavka & Leaders: Vánoční akustický koncert

Česká rocková legenda a majitel nezaměnitelného hlasu Kamil Střihavka nadělí fanouškům vánoční dárek v podobě komorního akustického koncertu. Uslyšíte jeho zásadní hity laděné do vánočního hávu.

Kamil Střihavka je rockový zpěvák, hudebník, skladatel i textař. Jeho pěvecká a muzikantská kariéra se datuje od 80. let 20. století. Působil jako frontman rockových kapel (např. Motorband, BSP, NoGuitars!), přezdívá se mu český rockový Ježíš a jeho fenomenální hlas zněl i v řadě dalších muzikálových rolí, které ztvárňuje již 20 let (v muzikálech Johanka z Arku, Excalibur, Obraz Doriana Graye, Robin Hood, Pomáda a dalších).

V současnosti je frontmanem kapely Leaders, která ho doprovodíi na koncertě v Měšťanské besedě.

Aktuální sestava Leaders na akustických koncertech:

Štěpán Eliáš (klávesy, Fender piano)

Petr Henych (akustické kytary)

Martin Ivan (kontrabas)

Lukáš Pavlík (bicí nástroje)

Markéta Podhajská (perkuse)

Ondřej Klímek (saxofony, flétny aj.)

David Babka (steel kytara).

16.12.  19:00    Nate Brown & One Voice: Gospelové Vánoce 2019

Jméno Nate Brown je opravdovým pojmem v gospelové hudbě. Jeho hudební talent ho řadí mezi gospelové hvězdy a přinesl mu už nespočet cen. Strhující živá vystoupení zaručují nezapomenutelný zážitek.

Věhlas Natea Browna už dalece přesáhl rodný Washington DC. Spolupracoval s gospelovými ikonami, jako jsou Donald Lawrence, Richal Smallwoods Tamel Mann nebo Mary Mary, a s různými gospelovými soubory absolvoval už několik evropských turné.

S uskupením One Voice se vydal na turné poprvé v roce 2008 a nyní se po úspěšném koncertování po Spojených státech vrací zpět do Evropy.

Nate Brown je mimo jiné i vynikající saxofonista. Svou hudební kariéru začal hraním na saxofon ve škole umění Duka Ellingtona, poté navštěvoval Berkley College of Music v Bostonu. Hrál po boku jazzových muzikantů jako Wynton Marsalis, Roy Hargrove či legendární Grover Washington Jr.

Soubor vystoupí ve složení:

Nate Brown – sbormistr

Tyrae Brown – klávesy

Rocco Traetinnio – saxofon

Gernard Carpenter – kytara nebo Tyrae Miller – tenor

Schley Chase – soprán

Jemila Richardson – alt

Sabrena Wright – soprán

Lamont Shelton – tenor

19.12.  19:00    Dagmar Pecková a Musica Bohemica –Zrození

Koncertn ípásmo nejkrásnějších vánočních koled a adventních písní staré Evropy v podání mezinárodně uznávané sólistky Dagmar Peckové se souborem Musica Bohemica. Koncert je oslavou Vánoc ve stylových úpravách vánočních písní z jejich nového společného alba Zrození.

V první části koncertu zazní vánoční duchovní písně z českých barokních kancionálů, poté vás program provede starou Evropou a jejími písněmi a v závěru večera si budete moci společně zazpívat české a moravské vánoční koledy.

27.12.  19:00    Fešáci

Tradiční vánoční koncert legendy české country. Opět zazní nejlepší Fešácké písně, Michalovy písně a také písně vánoční. Nebude chybět veselá vánoční divadelní scénka a samozřejmě koledy a jako vždy se můžete těšit i na speciální hosta.

Hosté: PetrMartinák, který bude mimo imitování slavných osobností i zpívat a moderátor a textař Pavel BEZI Bezouška, hlavní dramaturg Country radia

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

8.12.19:00 Otevřené manželství

Zoufale jedovatá tragikomedie o odvrácené straně lásky. Věčný střet mužského a ženského principu vytváří groteskní bojiště ve vztahu dvou lidí, skvěle herecky ztvárněných Janou Krausovou a Karlem Rodenem.

Hra v režii Patrika Hartla o jednom svérázném manželském páru, který se při komicky neohrabaném hledání lásky a souznění v partnerském životě ubíjí navzájem.

Hrají: Karel Roden, Jana Krausová a Petr Pěknic

Autoři: Dario Fo a Franca Rame

Překlad: Věra Vrbová

Režie: Patrik Hartl

Divadlo: Studio DVA Divadlo

Délka představení je 100 minut včetně přestávky.

9.12.19:00 Mrzák inishmaanský

Černá komedie o tom, jak do zapadákova v Irsku přijedou filmaři z Ameriky. Co se stane, když Martin Hofmann jakožto místní posel nezajímavých drbů a nudných zpráv přijde s první opravdu zajímavou událostí, že na ostrově bude konkurz na roli v novém filmu?

Hra britského dramatika Martina McDonagha, který režíroval oscarové filmy Tři billboardy kousek za Ebbingem a V Bruggách, je opepřená drsným humorem a svérázným vyjadřováním postav. Příběh se odehrává v malém krámku se smíšeným zbožím. V něm žijí sestry Eileen a Kate, které se společnými silami starají o mrzáka Billyho, jehož jedinou zábavou je čtení knih a pozorování krav. Život se tu začne komplikovat, když se místní lidé dozví, že se jim nabízí šance dostat se do Hollywoodu.

Obyvatelé se neštítí vulgarismů ani fyzického napadání, jsou nevzdělaní, ale o to upřímnější. Každý z nich touží po jediném –urvat si kousek štěstí. I mrzák Billy by si chtěl splnit svůj velký sen, což ho vede k nečekaným činům. A protože umí využít svojichytrost, udělá tu největší sviňárnu ze všech…

Představení není vhodné pro děti do 12 let.  

Hrají: Matouš Ruml, Jitka Nerudová, Eva Elsnerová, Martin Hofmann, Aleš Petráš, Martina Prášilová / Markéta Coufalová, Adrian Jastraban, Lukáš Jůza, Miloš Kopečný

Autor: Martin McDonagh

Režie: Jakub Špalek

Divadlo: Divadelní spolek Kašpar

Délka představení je 150 minut včetně přestávky.

12.12.19:30 Cavewoman

Po více než patnácti letech úspěšného uvádění inscenace Caveman přichází agentura Point s Cavewoman.

Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívat na volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví Vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy, nato, co dělá muže mužem a ženu ženou, v komedii, která se s vtipným nadhledem zamýšlí nad věčným soubojem obou pohlaví.

Hraje: DanielaChoděrová
Pořadatel POINT, s.r.o.

Délka představení je 80 minut bez přestávky

21.12.19:30 Caveman

Oneman show, které vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

Komedie, u které nezůstane Vaše bránice v klidu!

Hrají: JanHolík nebo Jakub Slach

Autor: Rob Becker

Režie: Patrik Hartl

Hudba David Kraus

Délka představení je 80minut bez přestávky

Pořadatel POINT, s.r.o.

29.12.19:00 Vzpoura nevěst

Svatba je jedním z nejdůležitějších dnů člověka, především pak ženy. Budete-li se vdávat, nesmíte zapomenout na nic důležitého: sladit kytici s kravatou ženicha, sestavit seznam hostů i vhodné menu… a hlavně získat duševní klid a vyrovnanost. Ale především je nutné si uvědomit, zda „ten jediný" je právě tím jediným...

Vítejte v agentuře Beremese.cz – tradice, profesionalita, pozitivní reference! Svatební agentura či spíše výcvikové středisko pro nevěsty, kde vládne přísnou rukou Dr. Zapletalová v sofistikované interpretaci Zuzany Slavíkové, na jeden den mění ženy v princezny, pro které přijíždí princ. Někdy na bílém koni, jindy v mercedesu a občas i jinak. Komediální příběh vypráví o předsvatebním hledání sebeúcty s humorem, laskavou ironií i typicky českým nadhledem.

Hrají: Daniela Šinkorová, Zuzana Slavíková, Ludmila Rašilovová, Kateřina Macháčková, Vendula Fialová / Miluše Bittnerová, Michaela Sejnová / Natálie Tichánková, Richard Trsťan

Autor: JanaRyšánek Schmiedtová, Michaela Doleželová

Autorská režie: Michaela Doleželová

Divadlo: Divadlo Palace

Délka představení je 120 minut včetně přestávky.

OSTATNÍ

9.12.19:00 Dubnička Lahoda Revival Kabaret

Šimek& Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal…Znáte ale Dubničku & Lahodu? Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. Objevovat jejich tvorbu můžete v chodsko-valašské retrofolk show.
Autoři Kabaretu se snaží navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěli srovnávat.

13.12.18:00 Dnes čtu já: Jan Novák

Autorské čtení knihy Zatím dobrý a projekce filmu Nedodržený slib.

Kolínský rodák strávil část svého života v emigraci v USA, kde debutoval povídkovou knihou Striptýz Chicago. Jako scenárista spolupracoval na snímcích Valmont, Šeptej nebo Báječná léta pod psa. Román Zatím dobrý s podtitulem Mašínovi a největší příběh studené války je ságou jedné výjimečné rodiny během obou světových válek a vražedných totalitních režimů. Zpracování kontroverzního příběhu útěku skupiny kolem bratří Mašínů přineslo Novákovi ocenění Magnesia Litera 2005 za nejlepšíknihu roku.

Součástí autorského čtení bude projekce dramatu Jiřího Chlumského Nedodržený slib natočený podle skutečného příběhu. Talentovaný židovský fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a studenty do 26 let: 150 Kč. Slevu lze koupit online.

CESTOVÁNÍS BESEDOU

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

10.12. 18:00 Perly Indického oceánu: Zanzibar, Réunion a Seychely

Přednáší Jaroslav Bouzek

Milujete sluníčko, tropické pláže, korálový podvodní svět, aktivní sopky ale také náročné treky a krásnou přírodu? V rámci této nabité přednášky navštívíte Maledivy, Zanzibar, Réunion a Seychelské ostrovy, a to jsou místa, kde tohle všechno můžete vidět a zažít. Takže plavky, dobré boty a opalovací krém s sebou, vyrážíme! Proletíte se vrtulníkem, ponoříte se pod hladinu Indického oceánu a Jaroslav Bouzek přidá i mnoho praktických informací o cestování na tyto tropické ostrovy.

Vstupné 100,- Kč v předprodeji / 120,- Kč v den konání.

17.12.18:00 Nový Zéland křížem krážem

Přednáší Jan Březina

Není mnoho vzdálenějších míst na světě, než je Nový Zéland. Přesto, pokud se na něj vydáte, můžete si na řadě míst připadat tak trochu domácky. Na Zélandu totiž najdete většinu ekosystémů a místa připomínající nejrůznější jiné kouty světa. S trochou nadsázky se dá říct, že je zde na malé ploše skoro vše – písečné pláže, deštné pralesy, sopky, hory, ledovce, zelené pláně i nehostinné pobřeží. A i proto se Jan Březina na Zéland vždy rád vrací. Při poslední cestě zde projeli skoro 4 000 km. Přijměte pozvání na vyprávění a promítání fotografií od protinožců.

Vstupné 100,- Kč v předprodeji / 120,- Kč v den konání.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

1.12.14:30 a 16:00 Dva sněhuláci (Divadlo Dráček)

Veselé vánoční představení o tom, jak si dva sněhuláci připravují Štědrý den. Pohádka pro malé i velké diváky.

7.12.11:00 Čiperkové – nejpopulárnější dětská kapela v ČR

14:00 Čiperkové– nejpopulárnější dětská kapela v ČR

Čiperkové– to je nejpopulárnější dětská kapela v Českérepublice. Zpívají písničky, které baví děti, rodiče, babičky i dědy. Přijďte si s nimi zazpívat, zatancovat a zablbnout. Společně poznáte upovídanou berušku Alušku, co protančila všechny svoje střevíčky. Bláznivou opičku Olu, která vyvádí samé lumpárny. Škodolibé vosy, co schválně opičku provokují, ale nikdy nezkazí žádnou legraci. Usměvavé Sluníčko, které každému rádo poradí a vyčaruje úsměv na tváři. A věčně zasněnou kytičku Jasmínku. Pořadem provází puntíkatá moderátorka.

Čiperkové– to je bezva parta, která ráda zpívá a tancuje. Jejich videoklipy na YouTube mají zhlédnutí v milionech.

Vystoupení trvá hodinu a je vhodné i pro nejmenší, protože s Čiperky se nemusí sedět v klidu na místě a mlčet. Právě naopak!

Po vystoupení autogramiáda a focení.

Cena vstupenky: 160 Kč (děti do 1 roku zdarma, ostatní vstupné jednotné). Vstupenky k zakoupení v předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41 a v síti Ticketlive.

8.12.14:30 a 16:00O pejskovi a kočičce (Agentura KK)

Děti i dospělé pobaví známé příběhy o pečení dortu, mytí podlahy, žížale, kterou se nedají zašít kalhoty, a panence, co tence plakala.

14.12.14:30 Hravá sobota: Mikulášský maškarní bál

Čertíci, andílci, vezměte si masky a vyrazte na Hravou sobotu! Podíváme se, jak to chodí v nebi i v pekle, naučíme se novou písničku, zatančíme, zasoutěžíme…no, zkrátka nás čeká opět spousta zábavy. Tak nezapomeňte, masky s sebou.

15.12.14:30 a 16:00 Vánoční hvězdička (Nána divadélko)

I zvířátkům v lese se mohou splnit ta nejtajnější přání. A nejen o Vánocích. Stačí si umět přát. A to nás všechny naučí kouzelná Hvězdička.

22.12.14:30 a 16:00 Betlém (Divadlo ŠUS)

Vánoční představení inspirované lidovou vánoční hrou z Podkrkonoší plné známých i méně známých koled. Před zraky dětí se postaví lidový betlém, který je postupně zaplňován plošnými loutkami. Každá postava přichází na scénu s vlastním hudebním motivem a zaujímá své místo. Nade vším se vznáší anděl, který je nejen zvěstovatelem radostné události, ale i průvodcem celé hry.

Partnerem představení pro děti a mládež je SWIETELSKY stavební s.r.o. a ÚMO Plzeň 3.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

2.12. 2019 19:15 Vlastníci

Mnozí majitelé bytů to asi znají z vlastní zkušenosti. Hrdinové filmu Vlastníci jsou totiž jedněmi z nich, patří jim byty v jednom postarším činžovním domě a právě mají společnou schůzi, na které se musí dohromady na mnohém dohodnout a rozhodnout. Najdou se mezi nimi idealisté, kteří jednají ve prospěch celku, jsou zde i vypočítaví prospěcháři nebo dokonce rafinovaní manipulátoři, ale také lidé ztracení v pocitech vlastní bezvýznamnosti. Všichni se ale nakonec musí společně domluvit na správě domu, ve kterém mají své byty…

4.12. 2019 19:15 Deštivý den v New Yorku

Nová romantická komedie Woodyho Allena vypráví příběh vysokoškoláků Gatsbyho (TimothéeChalamet)a Ashleigh (ElleFanning), jejichž společný prosluněný víkend v New Yorku rozhodně nepůjde podle plánu. Dešťové kapky jim připraví nečekaná setkání a komická dobrodružství…

Ashleigh dostane za úkol udělat na Manhattanu pro školní noviny rozhovor se slavným filmovým režisérem Rolandem Pollardem (Liev Schreiber).Její přítel a spolužák Gatsby, který miluje stará zákoutí New Yorku, by rád Ashleigh vzal na oblíbená místa svého rodného města. Gatsbyho plány se bortí, když Pollard jeho dívku pozve podívat se na natáčení filmu. Ashleigh se setkává se scenáristou Tedem Davidoffem (JudeLaw) i filmovou hvězdou Fraciscem Vegou (Diego Luna). Je velkým světem naprosto okouzlená. Gatsby tedy neplánovaně tráví den s Chan (SelenaGomez), vtipnou a uštěpačnou sestrou své bývalé přítelkyně. Oba zjišťují, že možná nejdůležitější je najít v životě tu správnou osobu…

5.12. 201919:15 Nabarvené ptáče

Nadčasové poselství o putování a útrapách malého židovského chlapce za druhé světové války.

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, posílají rodiče desetiletého syna k tetě Martě na venkov. Teta však záhy nečekaně umírá. Chlapec se tak musí vydat na cestu a protloukat se sám nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Kvůli své odlišnosti se během putování setkává se strachem, opovržením a krutostí. Jeho snahu o fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom. Boj sama se sebou, boj o svou duši, boj o svojí budoucnost...

6.12. 2019 18:00 Ženy v běhu

Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton! Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. Dcery se ovšem do běhání nehrnou. Mají úplně jiné starosti.

7.12. 201914:30 Ledové království II.

Proč se Elsa narodila s kouzelnou mocí? Odpověď ji svůdně volá a zároveň hrozí, že zničí její ledové království. Společně s Annou, Kristoffem, Olafem a Svenem se královna Elsa vydává na nebezpečnou a pozoruhodnou cestu. Ve filmu Ledové království se Elsa obávala, že je pro svět příliš mocná. Ve snímku Ledovékrálovství II musí doufat, že je mocná dostatečně.

Cena dospělí 130,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč.
Slevu lze uplatnit online. Partnerem představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

7.12. 2019 16:30 Pražské orgie

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané alterego Philipa Rotha – přijíždí do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis nevydané knihy. Na své pražské misi se seznámí se svéráznou a nezkrotnou spisovatelkou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení, v němž mnozí hrají falešně, a nikomu nelze věřit. Zuckermanova pražská návštěva, plná bizarních setkání s podivuhodným uskupením různorodých lidí se brzy stane téměř dobrodružnou a nebezpečnou misí. Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč. Kdo jsou lidé z dekadentních orgií v domě syna slavného malíře? Kdo je vyplašený student, který ho upozorňuje, že musí okamžitě opustit Československo? Kdo je jeho průvodce normalizačním peklem, vyhozený divadelní režiséra nyní údržbář v kotelně muzea? A kdo je jeho Olga: skandalistka a rebelka nebo hráčka dvojité hry? V ohrožení se ocitá nejen Zuckermanova svoboda, ale možná i jeho život.

Zvýhodněné vstupné 69 Kč pro seniory na 65 let.

9.12. 2019 19:15 Joker

Zlatý lev pro nejlepší film na letošním filmovém festivalu v Benátkách.
Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker.

11.12. 2019 19:15 Výjimeční
Bruno (VincentCassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (RedaKateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl.

12.12. 2019 19:15 Last Christmas

Kdyby Bridget Jonesová hledala ještě větší zoufalku, než je ona sama, v Kate (Emilia Clarke) by se určitě trefila do černého. Ta holka sice vypadá jako roztomilý diblík, ale ve skutečnosti je magnetem na špatná rozhodnutí všeho druhu – nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě, neumí si najít normálního chlapa a navíc pracuje v obchoděs vánočními potřebami. To se pozná tak, že chodí v asexuálním skřítkovském kostýmku, neustále cinká rolničkou a v hlavě jí pořád jede vánoční hit GeorgeMichaela Last Christmas. Přitom přesně před rokem balancovala mezi životem a smrtí, když podstoupila velmi komplikovanou operaci. Jeden by řekl, že si té „druhé šance“ bude víc vážit, ale Kate je evidentně všechno fuk. Okázale kašle na všechno a na všechny a životem proplouvá cestou nejmenšího odporu. Pak ale potká Toma (Henry Golding), trochu záhadného mladíka, který se jí čím dál víc začne plést do cesty a do života. A i když je Kate odhodlaná pokračovat ve svém dosavadním stylu života, vlivem tohohle kluka, vánoční atmosféry a magického Londýna začne její předčasně okoralé srdce velmi rychle tát.

13.12. 2019 18:00 Jan Novák: Zatím dobrý
Autorské čtení knihy Zatím dobrý a projekce filmu Nedodržený slib.

Kolínský rodák strávil část svého života v emigraci v USA, kde debutoval povídkovou knihou Striptýz Chicago. Jako scenárista spolupracoval na snímcích Valmont, Šeptej nebo Báječná léta pod psa. Románové zpracování kontroverzního příběhu útěku skupiny kolem bratří Mašínů přineslo Novákovi ocenění Kniha roku –Magnesia Litera 2005.

Součástí autorského čtení bude projekce dramatu Jiřího Chlumského Nedodržený slib. Talentovaný židovský fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu.

16.12. 2019 19:15 První zrádce

Osmdesátá léta v Itálii. Klany sicilské mafie mezi sebou nelítostně válčí o moc. Vláda si se situací neví rady, dokud se neobjeví první zrádce. Tommaso Buscetta udělá dosud nemyslitelné. Poruší přísahu, popíše praktiky největší mafiánské organizace Cosa Nostra a pomůže soudci Falconemu dostat stovky jejích příslušníků za mříže. Brzy se ale začne schylovat k tvrdé pomstě. Strhující a realitě velmi věrný příběh člověka, který navždy změnil svět mafie, představil legendární režisér Marco Bellocchio v hlavní soutěži festivalu v Cannes.

18.12. 2019 19:15 Star Wars: Vzestup Skywalkera

Nenechte si ujít PŘEDPREMIÉRU FILMU v Kině Beseda!

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars:Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie.

19.12. 2019 19:15 Poslední aristokratka

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá v restituci díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo – zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.12.2019 17:06



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka