První vlaštovky jsou na Plzeňsku

Do druhého jarního dne jsme vstávali, pravda, se sluníčkem, ale louže na parkovišti před domem byly zamrzlé a studený vítr srážel teplotu k nule celý den.

Cílená propagace v Plzni

Rozmlsaný jarním počasím předešlých dvou týdnů vyrazil plzeňský zvířecí záchranář Karel Makoň  k Dolanskému mostu na pravidelnou kontrolu zde zimujících labutí. Byl však překvapen, když krom labutího páru nad vodou (ř. Berounkou) zahlédl proletět svou letošní první vlaštovku. "Beru do ruky dalekohled, koukám, poslouchám a ono jich tam bylo hned šest. Dopnul jsem si zimní mikinu ke krku a sám pro sebe utrousil: Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale šest je už na pováženou. Po delší době zase důvod k radosti, byť můj blažený úsměv, že jaro je už tady, nebyl pod ochrannou rouškou vidět."

Co ptáky táhne domů? Prodlužující se den, teplota a sluníčko, to vše jsou hlavní důvody, že většina tažných ptáků přilétne ze zimoviště vždy, kdy má, i když nemají hodinky a kalendář.  "Navíc podle delších vidliček bych si troufl tvrdit, že se jedná o samečky, kteří to musí v Dolanech u Plzně znát a pravděpodobně se tam někde ve stáji u sedláka i vylíhli. Ovšem jestli to studené počasí, které se k nám s prvním jarním dnem vrátilo, vůbec přežijí, je ve hvězdách," líčí Makoň.

"Uvidíme a věřte, že příroda není úplně hloupá a snad budou mít i vlaštovky trochu toho štěstí. Protože já léta věřím tomu, že nám lidem vlaštovky štěstí rozhodně nosí," uzavírá zvířecí záchranář.

foto: desop/k. makoň

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.03.2020 17:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka