Půdní injektáž vyživí kořeny cenného dubu u muzea

Mohutnému dubu letnímu před Západočeským muzeem v Plzni pomůže injektáž, kterou do jeho kořenů v úterý 9. dubna 2024 aplikovali odborníci. Tato technologie má u starého stromu nastartovat ozdravný proces, vyživit kořeny a prodloužit jejich život.

Cílená propagace v Plzni

Cenná dřevina je už několik let pod dozorem arboristů, kteří u ní již začátkem ledna letošního roku prováděli zkoušku odolnosti vůči zlomu a vývratu. Z ní vyšlo, že dub je stále stabilní a zatím není třeba řešit jeho akutní kácení.

„Je to další z opatření, které po lednovém testu navrhli odborníci z Mendelovy univerzity, a má pomoci udržet tento hodnotný strom v lepší kondici. Děláme vše pro to, aby se mu co nejlépe dařilo a byl i nadále dominantou parku v centru města,“ sdělil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Tzv. půdní neboli kořenová injektáž je speciální proces, který arboristé provádí pomocí půdního injektoru. Má za úkol provzdušnit půdní kořenový prostor a zlepši tak stanovištní podmínky stromů. „Ke kořenům byl 40 vpichy aplikován organický materiál, který v půdě nastartuje ozdravný proces a dojde tak ke zlepšení absorpce vody,“ popsala Silvie Kuchtová z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně.

Dodala, že pracovníci specializované firmy do půdy vpravili směs symbiotické arbuskulární mykorhyzní houby, prospěšné rhizobakterie rodu Bacillus, granulovaných půdní kondicionérů, zeolit a vermikompost.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka