Regionální potravinou je bůček nebo tvaroh

Vzhledem k vládním opatřením se v letošním roce nemohl uskutečnit Festival regionálních potravin, kde byla tradičně ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje předávána.

DEZINFEKCE.sk 2021

V uplynulých dnech se hejtmanka Ilona Mauritzová a její náměstek Josef Bernard za oceněnými vydali, aby jim ceny předali.

 „Vážím si každodenní práce všech farmářů a výrobců v našem regionu a vím, že v současné době to nemají lehké. Řada z nich už má v kraji dlouholetou tradici. Jsem ráda, že Vaši pekárnu převezme snacha s vnučkou a tím zůstane tradice chodských koláčů zachována,“ uvedla Ilona Mauritzová při předání Ceny hejtmanky Plzeňského kraje majitelce pekárny Marii Vondrovicové za povidlový křehký koláček. „Poznat se s výrobci tam, kde jejich produkty vznikají, bylo pro mne velice zajímavé a přínosné. Rádi se se mnou podělili o tajemství vzniku svých výrobků,“ uvedl Josef Bernard, který ostatní ocenění předával.

O prestižní značku Regionální potraviny Plzeňského kraje se v jedenáctém ročníku soutěže ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců. Porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

Značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 byla udělena následujícím výrobkům:

Masné výrobky tepelně opracované: 
Zlatý Bůček, Plzák z Plzně s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy:
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou, Jaroslav Procházka

Sýry včetně tvarohu:
Tvaroh tučný, Václav Dub

Mléčné výrobky ostatní:
Jogotvaroh, Meclovská zemědělská, a. s.

Pekařské výrobky včetně těstovin:
Chléb víkendový, PEKO - Němečková s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek:
Klatovský perník, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy,
Národních mučedníků 141

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné):
Hrobník 15° černý speciál, Robert Beneš

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě:
Pikantní okurkový salát, Josef Vanický

Ostatní:
Tolstolobik uzený, porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s.


Dodatečná ocenění soutěže

Cena Potravinářské komory České republiky:
Kozí dobrá nálada, Farma u Františky s.r.o. 
 
Cena hejtmanky Plzeňského kraje:
Povidlový křehký koláček, Marie Vondrovicová

Cena členky Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství:
Játrová paštika s brusinkami, Ing. Michal Šnebergr

Cena Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže):
Jahodový sirup od Růženky, Ing. Růžena Jelínková

Cena MAS Pošumaví, z.s.:
Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra


„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje i v letošním roce uskutečnila a z našeho pohledu i povedla,“ řekl regionální koordinátor Ivo Šašek.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na www.regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie
weby na míru UNIWEB

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
karoq 2020 prosinec

Hlavní zprávy

 

seo uniweb