Rozdíl mezi bankovní a nebankovní půjčkou

Na finančním trhu existuje nespočet společností poskytujících úvěrové produkty široké veřejnosti. Základním rozdělením těchto subjektů je na bankovní a nebankovní společnosti. I když jsou produkty nabízené těmito společnostmi v mnoha aspektech podobné, najdou se mezi bankovními i nebankovními půjčkami rozdíly.

Cílená propagace v Plzni

Jak se liší bankovní a nebankovní půjčka

Prověřování klientů

Základním rozdílem je skutečnost, že banky většinou přistupují k výběru svých zákazníků mnohem přísněji a pečlivěji. Aby mohla být klientovi poskytnuta bankovní půjčka s nižšími úroky, musí každého žadatele zkontrolovat a ověřit si, zda bude schopen svůj dluh splácet. Rovněž určitě nemůžete mít zápis v registru dlužníků. Tyto kontroly jsou cenou, kterou musíte zaplatit za nízké úroky. Ty totiž při bankovních půjčkách bývají často nižší, než jaké vám nabídne nebankovní půjčka. Nemusí to tak však být vždy.

Nebankovní společnosti jsou zpravidla ve výběru svých klientů benevolentnější. Některé své klienty nekontrolují vůbec, jiné požadují alespoň nějaký doklad o pravidelném příjmu či doklad o trvalém pobytu na území České republiky. Pravidelným příjmem se rozumí hlavně zaměstnání, ale mnohé nebankovní společnosti půjčí i matkám na mateřské dovolené či příjemcům důchodu a začínajícím OSVČ či dokonce studentům. Samozřejmostí je, že bez řádné kontroly žadatele o půjčku a jeho schopnosti splácet budou při těchto půjčkách vyšší úroky. S vymáháním dluhů od neplatičů jsou spojeny vysoké náklady, proti kterým se nebankovní společnosti "pojišťují" právě formou vyšších úroků. U nebankovních půjček najdete větší množství neplatičů a to právě díky snadné dostupnosti půjček.

Cena za půjčku

Bankovní společnosti vám umí poskytnout nižší úrok a celkově levnější půjčku, ale je náročnější se k nim dostat. Pokud máte problém získat půjčku v bance, můžete se obrátit na nebankovní společnosti. Mezi nimi téměř vždy najdete společnost ochotnou vám půjčit, ale musíte si dát pozor na vysoké úroky a neseriózní přístup ze strany některých z nich. V nebankovních společnostech se navíc nikdo nebude ptát, na co peníze potřebujete. Doba se však mění a i nebankovní společnosti musí mít licenci České národní banky. Aby splnily podmínky pro získání licence, zahrnujete to:

  • kapitál ve výši 20 000 000 Kč

  • doloženou trestní a finanční bezúhonnost

  • sídlo v ČR a dozorčí radu

Výhodnost půjček v bankovním i nebankovním sektoru se liší. Zejména v malých bankách můžete získat půjčky s minimální úrokovou sazbou. Velké banky se často vyrovnají velkým nebankovním společnostem. I když i zde existují výjimky. Nejméně výhodné jsou pak krátkodobé půjčky, kdy výše RPSN je i několik tisíc procent.

Jak rychle lze půjčku získat?

Zde je potřeba individuální posouzení. Máte-li v bance, kde žádáte o půjčku, účet a chodí vám tam pravidelně výplata, můžete si často o půjčku požádat skrze internetové bankovnictví a její vyřízení je otázkou pár hodin. Jinak je třeba počkat, klidně i několik dní. Nebankovní mikropůjčky si můžete vyřídit během pár minut a peníze máte na účtu klidně i do 15 minut od schválení žádosti. Klasickou spotřebitelskou půjčku v nebankovním sektoru zpravidla obdržíte do druhého dne.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka