Sadový okruh v Plzni zdobí nejen květy, ale i okrasná zelenina

V sadovém okruhu kolem historického jádra Plzně je 528 metrů čtverečních záhonů. Každý rok se na nich střídají jarní cibuloviny a letničky. Jejich sezona právě začala.

Cílená propagace v Plzni

„Letničky už jsou vysázeny. Vždy koncem května vystřídají jarní cibuloviny, které jsou v té době už po odkvětu. Cibuloviny vysazujeme v polovině října předchozího roku,“ uvedl Pavel Šindelář, technický náměstek primátora města Plzně, do jehož gesce spadá také péče o městskou zeleň. „Každý rok vysázíme okolo 8,5 tisíce letniček, které mají velmi detailně navrženou barevnou koncepci. Při osazování je nutné brát v potaz nejen barvy rostlin, ale i nároky jednotlivých druhů, například na zastínění,“ vysvětlil Pavel Šindelář.

Mezi rostlinami, s nimiž se lidé při letní procházce sadovým okruhem mohou setkat, jsou například aksamitníky, krásenky, sporýše nebo šalvěj, která je letos vysázena v barevných spektrech od bílé až po tmavě fialovou. „A letos jsme využili i okrasné kultivary zeleniny. Například ve Smetanových sadech to je kapusta kadeřávek se sytě fialovými listy a mangold s jasně červenými řapíky listů,“ upozornila Irena Tolarová, vedoucí Úseku koncepce zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP). Nechybí ani okrasná travina dochan nebo okrasná kopřiva.

Aby vynikla krása letničkových záhonů, musí být o ně náležitě pečováno. Během sezony jsou až osmkrát vyplety, přihnojují se a odstraňují se odkvetlé části. Pravidelná zálivka záhonů i trávníků je v celém sadovém okruhu zajišťována automatickou závlahou. Většina sadového okruhu je zavlažována vodou čerpanou z řeky Mže, pouze část Kopeckého sadů a sady Smetanovy vodou z vodovodního řadu.

V sadovém okruhu je však také 2,5 tisíce metrů čtverečních trvalkových záhonů, keřové výsadby, živých plotů nebo popínavých rostlin – např. loubí v Šafaříkových a Křižíkových sadech – a také vodních a bahenních rostlin, které jsou v Mlýnské strouze.

Stejně jako v minulých letech nechybí ani letos v Plzni oblíbená datumovka z netřesků ve Smetanových sadech.

Travnaté plochy v sadovém okruhu město udržuje jako pobytové trávníky. Slouží tedy k posezení, poležení, konají se na nich i kulturně společenské akce. „V sezoně je sečeme jedenkrát týdně, zpravidla ve čtvrtek. Kromě toho 2x ročně provádíme vertikutaci, tedy prořezání a provzdušnění travního drnu, které podporují odnožování travin a udržují hustý a souvislý porost. Takový trávník je pak schopen odolat i intenzivní zátěži jakou představují právě některé hromadné akce,“ popsala péči o trávníky v centru města Irena Tolarová.

Kromě sadového okruhu pečuje SVSMP také o velké parky, jako jsou Borský a Lochotínský park, Park Homolka, park U Košuteckého jezírka nebo parkové náměstí Mikulášské či hřbitovy Mikulášský a U Všech svatých. „I v těchto parcích se staráme o pravidelnou a systematickou údržbu. Seč trávníků v nich však není tak častá jako v sadovém okruhu v centru města,“ podotkla Irena Tolarová. Dodala, že v Lochotínském a v Borském parku je část travnatých ploch, která není intenzivně využívaná k rekreaci, ponechána pro květnatou louku.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 28.05.2020 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka