Špičák chystá vytápěný stan, skipas zdražuje o 10 procent

Železnorudský Ski&Bike Špičák i přes loňský výpadek návštěvnosti investoval před zimou 3 miliony korun. Ceny skipasů musely reagovat na růst cen energií a dalších vstupů - vzrostly o 10 %.

Cílená propagace v Plzni

Při online nákupu přes e-shop budou ale o 5 procent levnější. Přes e-shop také prokázání bezinfekčnosti v režimu očkování - test – prodělání nemoci (OTN).

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák investovalo do nastávající zimní sezony 2021/22 přes 3 miliony korun. „Pořídili jsme novou techniku jako čtyřkolku nebo malý bagr, který využíváme při stavbě tratí v bikeparku nebo i pro úpravu sjezdovek. Zároveň jsme se soustředili hlavně na potřebnou údržbu lanovky, vleků, roleb a zasněžovací techniky. Po výpadku loňské zimy i přes částečné kompenzace ze strany státu prostě navíc finance nebyly,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.    

Ski&Bike Špičák musel stejně jako prakticky všechna další české střediska zareagovat mimo inflaci především na růst vstupních nákladů (např. energií, mezd zaměstnanců). „Cena skipasů tak meziročně stoupla o 10 procent, přičemž ale tento nárůst kompenzujeme o polovinu těm, co si jej zakoupí online v našem e-shopu,“ říká Kasík. „Zdražení se pak vůbec nedotkne těch, co si loni zakoupili celoroční jízdenku na lanovku/vleky a nechtěli vrátit peníze. Těm jsme automaticky prodloužili platnost na další celý rok včetně léta 2022. Odhadem jde o cca 800 lidí,“ dodal Kasík.   

Celodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně nyní vyjde ve Ski&Bike Špičák na 750 korun u kasy/při nákupu online na 712 korun. Dítě do 14 let - 530 Kč, mládež do 18 let - 655 Kč, děti do 6 let lyžují za 20 Kč. Rodinná jízdenka = 2 dospělý a neomezený počet vlastních dětí stojí 1795 korun, zdražila jen o 6 % (vše ceny u kasy/při nákupu v e-shopu vše minus 5 %). Návštěvníci si také v řádu několika desetikorun připlatí za lyžování v rámci tzv. TOP sezony od 25.12. do 2.1.

Špičák i tak nadále zůstává jedním z cenově nejpřijatelnějších lyžařských areálů v ČR, nabízející přepravu vícemístnou lanovkou.

Na online nákupu vydělají též ti, kdo si pravidelně kupují celoroční jízdné na vleky. Díky věrnostnímu programu spuštěnému pouze v e-shopu postupně dosáhnou na 20procentní slevu z aktuální ceny jakékoliv sezónní jízdenky, což už představuje tisícikorunové úspory. Přes špičácký e-shop pak taky lze kromě jízdenek nebo dárkových poukazů rezervovat a nakoupit např. i kurzy lyžařské školy nebo věci z půjčovny.

Kromě tradičních akcí (Světlušky pro děti 30.12., Sjezd pochodní 31.12., Přejezd přes louži 12.3.22, testování lyží 12.-13.2.22, 18.2.22 sjezd pro kombinaci v paraski) se koncem ledna objeví na Špičáku jedna premiérová. „29. ledna 2022 k nám zavítá hromadný závod Red Bull Homerun. Zúčastnit se ho může kdokoli. Ve zkratce: Lanovka vyveze účastníky na vrchol Špičáku. Oni tam odloží lyže a sejdou cca o 300 metrů níže. V tom místě je závod pro všechny najednou odstartován a musí vyběhnout ke svým lyžím a sjet do prostoru cíle. Myslím, že po louži to bude další osvěžení našeho doprovodného programu,“ popisuje Kasík.       

Dílčího vylepšení se návštěvníci dočkají v rámci nabídky občerstvení. „Na terase před kioskem mezi chatami Hanička a Blaženka bude nově vytápěný stan a venkovní patrová terasa u Blaženky má nové stoly a židle. Pod novým majitelem by měl být také znovu otevřen někdejší hotel Bohemia kousek od naší lanovky,“ dodává V.Kasík.

Ski&Bike Špičák je jednou z hlavních zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda a středisko je jedním z hlavních donátorů jeho provozu. K dispozici je už loni modernizovaná sportovní hala. Podmínky ohledně dodržování pravidel proti šíření pandemie a prokázání bezinfekčnosti jsou uvedeny v souhrnné informaci o Železnorudsku.

 
Další souhrnné informace k nastávající zimní sezoně

Doplňující informace k cenám a slevám

Lyžaři mohou nadále v oblasti využívat společný skipas s železnorudskými středisky Nad Nádražím a Belveder.

Hlavní parkoviště zdarma hned u sjezdovek. Vlaková zastávka na trase Praha – Plzeň – Špičák pouhých 300 metrů od nástupu na lanovku (slevy na skipasy po předložení vlakové jízdenky). Přejezd do areálu se společným skipasem (Nad Nádražím - Belveder) mimo skibus možný také vlakem.

Zázemí pro lyžování dětí/začátečníků 

Především několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek a na svahu za nádražím Špičák). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šance. Prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně pohyblivého pasu a dětského hřiště je určen pro nejmenší děti.

47. ročník vlastní lyžařské školy (vloni se nic nekonalo, proto stále 47.)

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák kromě domovského areálu působí i ve dvou dalších železnorudských střediscích – Nad Nádražím a Belveder.

Zároveň se paralelně od 15. ledna mají rozeběhnout pravidelné lyžařské kurzy především pro děti, ale i dospělé začátečníky. Areál zajišťuje dopravu autobusy, dozor a stravování. 

Místní raritka

Na vrcholu Špičáku kousek od rozhledny jsou nové ekologické toalety, kde likvidaci exkrementů mají i v zimě na starosti žížaly (vydrží i 25stupňové mrazy). Špičák je prvním horským střediskem v ČR, kde byly zavedeny.

Průvodcem celé zimní sezony na Špičáku je tradiční silueta zajíce (viz obrázek u loga nahoře).     

Sjezdovky

Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Špičák oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Najdete tady pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry.

Tradiční raritou Ski&Bike Špičák je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Nevíme, jaké budou letos podmínky ohledně pandemii coronaviru, ale pokud to bude možné uskuteční se tady už po 46. Silvestrovský sjezd – potmě, pouze s pochodněmi v rukou, děti pak sjíždí s lampiony pohodovou Spodní Šanci 30.12. na akci „Světlušky“.

Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma v případě dobrých sněhových podmínek vybuduje snowpark Freestyle Area. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami, opět pokud dovolí sněhové podmínky).

Na Spodní Šanci se koná i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30.

Celkem nyní ve středisku využívají 35 kusů sněžných děl, 19 tyčí a 16 vrtulových (z toho 4 na věžích, což násobí jejich výkon). Jde o nejvyšší kapacitu zasněžovací techniky v oblasti. Jinak na Špičáku disponují nejmodernějšími rolbami s navijáky na úpravu sjezdovek. Pro přípravu zábavných tratí jako je funline či snowpark areál využívá speciální rolbu Park Bully.   

Další sportovní aktivity

Pro běžkaře pravidelně upravovaný tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých, biski pro vozíčkáře). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře.

Stejně jako si tu lze vypůjčit sněžnice, sáně, snowscoot (hybrid snowboardu a kola). V okolí (ale vždy nutno mimo sjezdovky areálu) se vždy najde prostor pro vyzkušení těchto netradičních zimních aktivit Kompletní servis lyží a snowboardů.
 
Přímo v areálu stojí již zmíněná rekonstruovaná velká sportovní hala, což je opět jedna ze špičáckých jedinečností v porovnání s jinými lyžařskými středisky. Lze si ji pronajmout.

Areál a jeho okolí využívají též skialpinisté, vybavení pro tento sport si lze také půjčit v půjčovně střediska. V areálu důrazně žádají skialpinisty, aby sjezdovky využívali pouze pro sjezdy dolů (nikoli pro výstupy, kdy se pohybují v protisměru lyžařů) a to jenom v provozní dobu. Jinak hrozí vážné úrazy nejen jich samotných, ale během dne i dalších lyžařů. To samé platí po uzavření sjezdovek mezi 16,00 až 8,30 hodin. Během nastávajícího večera a noci se upravují! Rolby se mj. často přivazují několikametrovým lanem, které ve tmě není vidět a hrozí tak hrůzostrašný a nejspíš fatální karambol. Dodržování těchto pravidel, která jsou uvedena v provozním řádu areálu, budou opět namátkově kontrolováno policií České republiky. 

Občerstvení a ubytování

V horských chatách Hanička, Blaženka, na terase s kioskem umístěným mezi nimi, a i ve stánku na vrcholu Špičáku u lanovky jsou bez započtení loňské sezony, už dva roky noví provozovatelé. Nabízí česko-alpskou kuchyni. 

V bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát.

Ubytování na Špičáku v kapacitách samotného areálu (turistické chaty Blaženka, Hanička). Více i k cenám za ubytování na webu spicak.cz

Některé zdejší hotely nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně včetně např. wellness.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka