Střední škola na Klatovské prošla rekordní rekonstrukcí

Rozsáhlou energeticky úspornou renovací prošla budova Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

 S celkovou investicí 162 mil. Kč šlo o dosud největší projekt realizovaný krajem zřizovanou organizací v oblasti školství.

Stavba byla slavnostně předána ve středu 7. září. „Po deseti letech se záměr podařilo dovést do úspěšného konce. Původně jsme chtěli jen vyměnit okna, ale po řadě neúspěšných žádostí o dotaci se projekt postupně vyvíjel, až se stal naší největší akcí, která se najednou v oblasti školství u nás kdy dělala. Velikost budov a náročnost investice totiž vyžadovala komplexní, nikoliv dílčí řešení k požadovaným energetickým úsporám podle pravidel operačního programu,“ sdělila vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje Jaroslava Havlíčková.

Celý rozsáhlý komplex školy na Klatovské třídě získal zateplení fasády, zateplení stropů nad posledním podlažím, rekonstruovala se střecha s novou krytinou, byla vyměněna okna a dveře, řešily se výměníkové stanice a rekuperace vzduchu podle podmínek výzvy. Stavba se začala realizovat po přípravě projektové dokumentace v roce 2019 a dokončena byla v tomto létě. Stavba by realizovaná pomocí dotace z Operačního programu Životní prostředí. „Je tu obrovské spolufinancování Plzeňským krajem, bez kterého by tak velký projekt nemohl být realizován. Je mnoho dalších záměrů, do kterých je třeba investovat. Určitě to není poslední projekt, ale nyní jsme rádi, že se tato velká akce povedla a citelně se zlepšily podmínky pro výuku žáků,“ poznamenal radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Do školy tak byly vneseny moderní prvky, které mají přímý dopad na prostředí, ve kterém se žáci učí. V budovách bylo instalováno 69 vzduchotechnických rekuperačních jednotek, kilometr textilních rozvodů vzduchu, které je možné prát, a 454 termostatických bezúdržbových ventilů pracujících na základě Peltierova jevu. Jde tedy o plně automatický provoz bez obsluhy. Ve třídách jsou navíc čidla přítomnosti osob a celý systém je synchronizován s rozvrhem hodin v Bakaláři. Šetrně tak reaguje na reálnou potřebu a situaci ve třídách. V těch jsou navíc umístěn QR kódy, díky kterým studenti přímo vidí stav prostředí ve třídě: teplotu, relativní vlhkost, světelnost, hodnotu CO2 a stav VOCs, tedy těkavých látek, ale i množství prachových částic. „Vedeme studenty k udržitelnému rozvoji a pochopení moderních technologií, jejich významu v praktickém životě a smyslu efektivního využívání energií. Díky celkové regulaci a proudění vzduchu ale studenti nebudou při hodinách unaveni a navíc nám to v této době pomůže ušetřit finanční prostředky vydané za energie,“ dodala ředitelka školy Jarmila Konopová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka