V Domově Radost se slavnostně oblékli do modré barvy komunikace

I v tomto roce se Domov Radost zapojil do celosvětové iniciativy "Light It Up Blue" na podporu lidí s autismem, u příležitosti Světového dne porozumění autismu, který již tradičně připadá na 2. dubna. Barvou tohoto dne je modrá, jelikož je také často označována za barvu komunikace.

Cílená propagace v Plzni

Na „modrý den“ se klienti Domova Radost v Merklíně vždy moc těší a s nadšením připravují. S pomocí pracovníků vybarvili své domácnosti do modra a tak v sobotu odpoledne nic nebránilo tomu, aby oslava propukla naplno. Všichni klienti se symbolicky oblékli do modrých triček a vrhli se na odpoledne plné zábavy a her. Program odstartovala diskotéka v modrém, na kterou navázalo soutěžení v rozličných disciplínách. Klienti i pracovníci domova se utkali například v tradičním skákání v pytli či přetahování lanem. Velký úspěch a další napínavé chvíle plné povzbuzování přineslo přenášení pingpongového míčku na lžíci a hod míčků na plechovky. Někteří vyzkoušeli téměř všechny disciplíny a někdo byl naopak spokojen pouze se sledováním soutěžních klání. Jedno však bylo pro všechny účastníky „modré oslavy“ společné. Na závěr všichni bez výjimky získali ocenění v podobě zlaté sladké medaile.

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje u dětí, vrozená, nevyléčitelná, vývojová porucha některých mozkových funkcí, v níž hraje velkou roli dědičnost. Projevuje se již v raném dětství, dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Největší potíže tito lidé mají s komunikací, sociální adaptací a představivostí. Žijí často ve svém vlastním světě, kam nikoho nepustí a nejsou schopni navázat přátelské vztahy. Ve škole se projevují jako neukáznění, nezvladatelní, nezařaditelní a věčně rušící jedinci. V dospělosti pak mohou být pedanští, samotářští, uzavření, s neobvyklými projevy a zájmy.

Velká část klientů Domova Radost jsou osoby s poruchou autistického spektra v kombinaci s mentálním postižením tzv. nízkofunkčním autismem. Na Radosti sdílejí své bydlení s lidmi se středně těžkým a těžkým mentálním postižením.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka