V Plzeňském kraji se očkuje na dalších dvou místech

V Plzeňském kraji se tento týden zapojila do očkování další dvě plánovaná očkovací centra.

Cílená propagace v Plzni

Očkuje se ve Zdravotním ústavu v Plzni a také na poliklinice v Tachově, kde provoz zajišťuje společnost Léčebné lázně Konstantinovy Lázně.

„V současné chvíli máme funkční celou síť očkovacích center ve všech okresech Plzeňského kraje, což bylo naším cílem. Rozběhlo se také očkování zájemců ve věkové skupině 80+, kterých jsme dosud v kraji naočkovali 1 187. Jakmile budou v očkovacích centrech k dispozici další vakcíny, uvolníme nové termíny pro očkování této nejohroženější skupiny obyvatel,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Očkovací centra fungují v Plzni ve Fakultní nemocnici, dále v Privamedu, na EUC Klinice Plzeň, na Denisově nábřeží a ve Zdravotním ústavu (bývalý Purkyňův pavilon). Mimo Plzeň se očkuje v krajských nemocnicích – v Domažlicích, Stodě, Klatovech a Rokycanech, dále také městská nemocnice v Sušici. Oblast Tachovska zajišťují Léčebné lázně Konstantinovy Lázně, které očkují na Poliklinice v Tachově a obsluhují mobilními týmy také oblast Plzeň-sever. Během příštího týdne bude zprovozněno další očkovací centrum v Plzni, a to v bývalé železniční poliklinice, dnes Poliklinika Agel Plzeň.

Dodávky vakcín do kraje

„Pro Plzeňský kraj jsme ve středu obdrželi další dodávku vakcín. Jedná se o 4 875 dávek, které budou ve čtvrtek distribuovány na očkovací centra. Znamená to, že budeme pokračovat jak v očkování zdravotnického personálu a dalších vybraných profesí, tak ale pochopitelně v zařízeních pro seniory a v neposlední řadě v očkování veřejnosti starší 80 let, která má možnost se hlásit přes centrální objednávkový systém na webu ministerstva zdravotnictví nebo jednoduše přes naše webové stránky,“ dodává hejtmanka Ilona Mauritzová. Do konce ledna by měl Plzeňský kraj obdržet dalších 4 875 dávek vakcíny proti nemoci covid-19.

Očkování v Plzeňském kraji

Dle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo k 20. lednu 2021 v našem kraji naočkováno 7 984 osob. „Na Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje je naočkováno 301 zaměstnanců z celkových 504. Prakticky máme naočkované téměř všechny, kteří měli o vakcínu zájem,“ shrnuje ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

Telefonní linky na pomoc s registrací

Kraj také od pondělí ve spolupráci s organizací TOTEM zprovoznil telefonní linky na pomoc seniorům s rezervací termínu očkování. „Od pondělka odbavujeme cca 300 telefonátů denně, v procesu registrace teď aktuálně máme 101 seniorů a konkrétní termíny na očkování jsme získali pro 52 seniorů. Hodnotíme to jako úspěšný start,“ shrnuje fungování telefonní linky Vlastimila Faiferlíková, ředitelka Regionálního dobrovolnického centra Plzeňského kraje, provozované TOTEM, z. s.

Spolupráce se starosty

Minulý týden iniciovala hejtmanka kraje setkání s téměř třiceti starosty větších měst a obcí Plzeňského kraje, aby je informovala o očkovací strategii kraje a také jim nabídla propagační a informační materiály, které mohou využít při komunikaci směrem k občanům. Starostové také byli propojeni na dobrovolnické centrum TOTEM, aby jim pomohlo při koordinaci vytváření poradenských center v obcích, jejichž cílem je pomoci seniorům s rezervací termínu očkování. „Velmi mě potěšil vstřícný přístup starostů, kteří se aktivně zapojili a snaží se svým občanům pomoci,“ říká hejtmanka kraje Ilona Mauritzová a dodává, že seznam poradenských center bude k dispozici koncem týdne.

Plzeňský kraj vytvořil letáky a inzeráty, které nabídne vydavatelů obecních zpravodajů k využití, aby se aktuální informace o očkování v kraji dostaly ke všem občanům.

Letáky najdou lidé v prodejnách potravin

„Dohodli jsme na spolupráci se Západočeským konzumním družstvem Sušice, Jednotou Tachov, COOP družstvem Plasy a Západočeským konzumním družstvem Plzeň. Právě v těchto prodejnách, které jsou i v menších obcích, naleznou všichni zákazníci letáky s potřebnými informacemi k očkování. Osobně mám z toho velkou radost, neboť využíváme tak míst, na která jsou lidé zvyklí a důvěřují jim. Jedná se o družstevní prodejny, které v našem řídce osídleném kraji mají nezastupitelné poslání, a považujeme je za důležitou součást služeb na venkově,“ uvádí hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že letáky s informacemi najdou lidé ve více než 300 obchodech už během příštího týdne.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka