Doubravečtí na zabijačce snědli 200 kilo jitrnic

Na tradiční Masopustní zabijačku se v sobotu v Plzni na Doubravce vypravilo celkem dva tisíce lidí. Starosta Čtyřky Tomáš Soukup coby dobrý voják Švejk v parku Potoční symbolicky předal klíč od celého obvodu Laufrovi, klíčové postavě celého masopustu.


Ten pak vedl za doprovodu živé hudby průvod maškar na Habrmannovo náměstí. Tady byl připraven doprovodný kulturní program a lidé mohli ochutnat řadu zabijačkových dobrot, které k období masopustu neodmyslitelně patří. 

Do masopustního průvodu se zapojilo skoro 400 lidí, polovina z nich přišla v kostýmu. K vidění tady byly tradiční masopustní masky, ale také spousta těch novodobých. Nechyběl samozřejmě pestrobarevný Laufr a medvěd, přišli ale také rakouští vojáci, klaun, čert, Červená Karkulka s babičkou a vlkem, Harry Potter, Šeherezáda nebo Spiderman. Kostým oblékl také starosta Tomáš Soukup, který se zhostil role dobrého vojáka Švejka. Do masopustního veselí se zapojil i místostarosta Ing. Jan Kakeš, který se převlékl za Turka. „My se snažíme vracet k českým tradicím. Chceme je ukázat možná někdy v trochu novém světle, ale naším cílem je, aby se lidé potkávali a sbližovali. Tradice a s nimi spojené příběhy jsou tím nejlepším pojítkem,“ říká starosta Čtyřky Tomáš Soukup. „Jsem moc rád, že se stále více lidí dokáže takzvaně hecnout a převléknout se za masku a udělat tu správnou masopustní atmosféru,“ dodává místostarosta Ing. Zdeněk Mádr. 

Na Habrmanově náměstí vystoupil folklórní soubor Jiskra, který doprovázel také masopustní průvod. Ukázky výcviku a svoji výstroj předvedli vojáci z rakouského zeměbraneckého pěšího pluku, tradice masopustu byly vysvětleny v divadelním představení pro děti a na závěr hrála skupina Wenda Gang. 

Lidé mohli ochutnat řadu zabijačkových dobrot, které jak je vidět stále lákají. Velký zájem byl o tradiční jitrnice, kterých se tady prodalo neuvěřitelných 200 kilogramů. Na odbyt šla také tradiční zabijačková polévka, takzvaná prdelačka. Na Habrmannově náměstí se jí prodalo 120 litrů. Mezi tradičními zabijačkovými produkty nechyběly jelita nebo ovar. 

Bujaré období masopustu začíná svátkem Tři králů a končí Popeleční středou, poté následuje období čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi. Během masopustu se konzumovaly tučné a masité pokrmy, aby se vyprázdnily spíže pro novou úrodu. 

foto: úmo plzeň 4


Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka