Volba sládků Prazdroje v listopadu představuje Kraftbier – „pivo našich předků“

Listopadová Volba sládků, kterou připravuje pro hospody Plzeňský Prazdroj, přenese milovníky speciálů o stovky let do historie.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nabídne Kraftbier, pivo inspirované stylem altbier, který by měl být jedním z nejstarších pivních stylů vůbec. Ten vznikl v sousedním Německu a za jeho rodné město se považuje Düsseldorf.

Ve Volbě sládků se v listopadu milovníci piva dozvědí, jak chutnal jejich oblíbený nápoj dávno před příchodem ležáku. Pivo podobné altbieru se vařilo na území střední Evropy už ve středověku. Název altbier (pivo vařené po staru) dostal tento styl v 19. století, tedy v době, kdy se z Plzně začal Evropou šířit nový hit – plzeňský ležák. Mnohé pivovary začaly v té době označovat jako altbier piva vařená podle původní receptury.

Jako je Česko rodnou zemí pivního stylu pilsner, altbier se zrodil v Německu. Také proto se prazdrojští sládci vydali k našim západním sousedům, aby načerpali inspiraci.

„Za kolébku altbieru je považován Düsseldorf. Proto jsme jeli nahlédnout pod pokličku místních renomovaných pivovarů, které mají dlouhodobou zkušenost s vařením altbieru, abychom mohli naším milovníkům piva zprostředkovat co nejautentičtější zážitek,“ říká Tomáš Drahoňovský, manažer programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje.

Piva stylu altbier jsou typická tmavší barvou, mírnou hořkostí doplněnou lehkými tony chuti praženého sladu. Typickou vlastností je pro tato piva taky dobrá pitelnost. Svou chutí mají blíže ke klasickému ležáku než k jiným tmavým svrchně kvašeným pivům. Je to dáno i recepturou těchto piv, podle které podobně jako ležák kvasí a zrají při nižších teplotách.

„Kraftbier je nefiltrované, svrchně kvašené dvanáctistupňové polotmavé pivo. Díky použitému chmelu Rubín je příjemně hořké (30 IBU). Má jemnou sladovou chuť s lehkými ovocnými tóny a s dobrou pitelností má blízko ke klasickým ležákům. Na tom má zásluhu použitá technologie a slady plzeňský, mnichovský, carared, pražený. Ty mu taky dávají typickou rubínově hnědou barvu (45 EBU),“ popisuje altbier sládek Prazdroje Tomáš Pokorný.

Kraftbier mohou v listopadu fanoušci speciálních piv ochutnat v hospodách, pivních barech a restauracích po celé České republice a Slovensku. Nejbližší výčepní místo najdou na stránkách www.volbasladku.cz.

Ohřejte se ve volném čase v pivních lázních.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.11.2023 12:31




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka