Vydání knihy k životnímu jubileu básnířky Hany Gerzanicové podpoří Plzeň

Odbor kultury Magistrátu města Plzně poskytne ze svého rozpočtu dotaci ve výši 49 900 korun na vydání knihy s názvem Setkání s paní Hanou.

Cílená propagace v Plzni

Kniha bude vydána u příležitosti letošního životního jubilea básnířky Hany Gerzanicové. Poskytnutí této dotace schválili na svém jednání radní města Plzně.

„Kniha má být poděkováním paní Haně Gerzanicové, plzeňské rodačce, básnířce, překladatelce, mecenášce a také propagátorce české kultury v Austrálii, kam emigrovala. Zajímavý životní příběh paní Hany Gerzanicové se prolíná celými pohnutými dějinami 20. století,“ uvedla radní města Plzně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá také oblast kultury. „Připravovaná kniha o 220 stranách dokumentuje téměř třicetileté aktivní působení Hany Gerzanicové v Plzni, kam se po roce 1989 vrátila. Nabídne vzpomínky více než pěti desítek osobností, s nimž se básnířka setkala. Jsou mezi nimi její spolupracovníci, přátelé, novináři i umělci. Publikace bude doplněna rozsáhlým fotografickým materiálem. Knihu připravuje vydavatel Miloslav Krist,“ upřesnila Eliška Bartáková.

PhDr. Hana Gerzanicová se narodila v Plzni 11. května 1928. Studovala na dívčím reálném gymnáziu a po ukončení druhé světové války nastoupila na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po komunistickém puči v roce 1948 emigrovala přes Německo do Austrálie. Nejprve pracovala manuálně, poté, i díky své jazykové vybavenosti, začala učit. V Austrálii vystudovala vysokou školu a věnovala se učitelství. A také tam začala psát básně. Dále například spolupracovala s redakcí exilového československého rozhlasového vysílání v českém jazyce a s dalšími organizacemi.

V roce 1999 se natrvalo vrátila do Plzně. Po návratu se intenzivně zapojila do místního uměleckého prostředí a kulturního dění v regionu. Také se věnuje mecenášství, např. přispěla na rekonstrukci řady církevních staveb. Jako mezinárodně uznávaná literátka vydala po svém návratu z emigrace například sbírky Ve stínu eukalyptů, Nová epocha či Kam cesty vedou. Získala řadu ocenění, například Historickou pečeť města Plzně, tituly významná žena Plzeňského kraje i Významná Češka žijící ve světě a další. Je členkou Obce spisovatelů, Střediska západočeských spisovatelů, Svazu australských spisovatelů a básníků, Mezinárodní společnosti básníků (USA) a Společnosti pro vědy a umění (USA).

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka