Výstava poukazuje na policejní násilí na lidech bez domova

V rámci festivalu Jeden svět v Plzni byl? zahájena výstava o policejním násilí na lidech bez domova. Autoři výstavy vyzývají vedení města, aby akty násilí vyšetřilo.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od 22. března do 5. dubna budou na mostě Ivana Magora Jirouse umístěny plakáty s citáty městských strážníků, ilustrované fotografiemi rekonstruujícími akty násilí.

“Třeba vím, že někdo má rád, když může ty bezdomovce mučit”, popisuje strážnice Městské policie v bakalářské práci svého kolegy. K mučení lidí bez domova dochází v Plzni skoro každý den.

Výstava “Násilí a pořádek”, pořádaná v rámci festivalu Jeden Svět, rekonstruuje scény násilí, které se v Plzni staly. Projekt vychází z unikátního zdroje. Jsou to výpovědi samotných strážníků, kteří se přiznávají, že byli svědky brutálního protiprávního jednání. V bakalářské práci “Etnografie uplatňování sociální kontroly vůči lidem bez domova”, která je napsaná zaměstnancem Městské policie Plzeň, autorovi kolegové anonymně uvádějí:

“Jednou nám donesla bezdomovkyně na služebnu dort, a kolegové ho prostě vzali během noční a hodili ho do obličeje nějakému bezdomovci a celé si to nahrávali”

“Třeba vím, že někdo má rád, když může ty bezdomovce mučit, jako třeba polévat vodou v mrazech a podobný prasárny”

“Myslím si, že probouzení lidí pepřovým sprejem se děje, protože už to pár kolegů vyprávělo, že když to nejde po dobrým, tak to jde tímhle způsobem”

Druhou částí projektu je webová stránka nasiliaporadek.tilda.ws a sociální sítě kolektivu NAP, kde jsou zveřejňovány další příběhy policejního násilí, které anonymně vyprávějí oběti, tj. lidé bez domova. Ve svém manifestu autoři projektu vyzývají vedení města, aby se vyjádřilo k danému problému a provedlo interní vyšetřování městské policie ve věci používání nezákonného násilí ze strany jeho zaměstnanců.

Každý může tuto výzvu podpořit podpisem petice na baru v Moving Station.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.03.2023 12:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka