„Domácí mazlíčci mají v Portugalsku obdobné potíže jako u nás, ale přístup ke klientům je odlišný,“ říkají budoucí veterináři z Plasů

V minulých dnech se z praxe v Portugalsku vrátilo 8 budoucích veterinářů, kteří studují na Gymnáziu a SOŠ v Plasích. Během 2 týdnů, které strávili na tamních veterinárních klinikách, se starali o domácí mazlíčky, ale poznali i praxi veterinárních zákroků na větších zvířatech. Problémy majitelů zvířat se v Portugalsku od české reality moc neliší. Ale rozdíl je hlavně v přístup k zákazníkovi.

Cílená propagace v Plzni

Sice začnou prázdniny, ale 8 budoucích veterinářů zPlasů ještě stále vzpomíná na praxe vPortugalsku, odkud se vminulých dnech vrátili. „Zapojit se do práce šlo hladce, pomáhali jsme spéčí o zvířecí pacienty a asistovali při drobných chirurgických výkonech. Vyzkoušeli jsme si šití ran, fixace končetin nebo aplikaci léčiva. Ale taky komunikaci se zákazníkem, kdy jsme museli používat angličtinu a tím jsme klienty trochu překvapili,“ udává jedna ze žákyň, která si vbudoucnu plánuje otevřít vlastní veterinární praxi. Spolu se svými sedmi spolužáky se shoduje na tom, že vPortugalsku obecně panuje větší pohoda, která se odráží také na vzájemném vztahu veterináře a jeho zákazníků. „Je znát, že tam mají víc slunce. Všichni se usmívají, zákazníci jsou partnerem a nestalo se nám, že by došlo knějaké vypjaté situaci. Zákazníky ani nepřekvapil, že je obsluhují čeští studenti a mluví snimi vangličtině. Na severu Portugalska jsou totiž zvyklí na Angličany. A díky turismu i na cizince, takže nás všude přijali jako běžné zaměstnance. To si u nás moc nedovedeme představit,“ shodují se účastníci stáží Erasmus+ zPlasů.

Dvoutýdenní praxe měli žáci využít ktomu, aby si rozšířili pracovní zkušenosti a mohli je využít ve svém budoucím povolání. „Snažíme se, aby absolventi měli co nejširší rozhled a dokázali se pohybovat vmezinárodním prostředí. Vývoj ve veterinářství jde tak rychle dopředu, že řada publikací je dostupná již pouze vangličtině, takže je vpodstatě nutností, aby se dokázali tímto jazykem dorozumět i vprofesní oblasti. Proto jsou pro nás projekty jako Erasmus+ hodně přínosné. Věříme, že naši veterináři budou mít vdalších letech zase příležitost vyjet za praxemi do zahraničí spodporou některého zprogramů Evropské komise,“ doplňuje Markéta Lorenzová, Gymnázia a SOŠ vPlasích.

O programu Erasmus+

Program Erasmus+ byl zahájen roku 2014 a je naplánován do roku 2020. Umožňuje kromě jiného získat zahraniční pracovní zkušenost žákům středních a vyšších odborných škol. Jeho hlavní výhodou je to, že naprostá většina nákladů je hrazena zprostředků EU, takže do zahraničí mohou vyjet skutečně všichni bez rozdílu. Program vČR řídí Dům zahraniční spolupráce. Více informací na www.naerasmusplus.cz

Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 02.07.2018 10:51




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka