Kultura tenisek: Jak na tenisky: Návod na obuv: Minulost a současnost

Tenisky se postupem času staly nedílnou součástí šatníku všech generací. Hodí se pro většinu příležitostí a představují jeden z hlavních must have prvků fashion scény. Víte, jaká je historie této ikonické obuvi, v čem tkví její jedinečnost a k čemu tenisky ideálně nosit?

Cílená propagace v Plzni

Vznik a vývoj tenisek

Již v 19. století byly vyrobeny jednoduché plátnové či plstěné boty s gumovou podrážkou, které lze považovat za předchůdce dnešních tenisek. Jednalo se o boty určené pro sportovní aktivity, zejména pak pro tenis. V průběhu 20. století prošly boty mnoha důležitými vývojovými fázemi, které je pomohly formovat do současné podoby. Ve 20. letech se začaly objevovat vůbec první modely s pryžovou podrážkou, což představovalo důležitý pokrok přinášející větší pohodlí a trvanlivost obuvi. 

V průběhu 50. a 60. let začaly tenisky dosahovat nevídané slávy, zejména mezi mladší generací, která jim nedokázala odolat. Tehdy tenisky představovaly jakýsi symbol rebelství a nezávislosti. Ve stejnou dobu se na scéně objevila legendární značka adidas, která přinesla svou vlastní verzi tenisek s gumovou podrážkou.

Zatímco v minulosti sloužily boty především k ochraně nohou a pohodlnější chůzi, v druhé polovině minulého století se pomalu začalo jednat o módní prvek. Součástí hip-hopové kultury se tenisky staly v 70. letech, kdy se používaly jako součást výrazného fashion stylu. 

Již v 80. a 90. letech se tenisky staly nepostradatelnou součástí módní scény napříč všemi generacemi a začaly se objevovat v nejrůznějších variantách. Velkým fenoménem byly tehdy tenisky Chuck Taylor All Stars, adidas Superstar, Nike Cortez či Nike Air Jordan.

Jak svět vnímá tenisky dnes? 

Na začátku 21. století se tenisky stávaly čím dál populárnější a již dávno se nepovažovaly pouze za sportovní obuv. Naopak. Začaly být vnímány jako stylový doplněk, což bezpochyby platí dodnes, kdy se většina z nás nebojí obout kvalitní tenisky k sportovnímu outfitu, méně formálnímu obleku i šatům. 

Zatímco ke sportovním modelům jsou ideální barevné, hravé a detailně zpracované tenisky, které dokáží podpořit váš výkon, k outfitu v městském stylu lze obout kotníkové kecky, tenisky na platformě i tzv. ugly sneakers. Naopak k elegantním outfitům doporučujeme vždy volit kvalitní tenisky s rovnou podrážkou, ideálně v koženém provedení. Tenisky v tomto případě mohou být zdobené kamínky, perličkami či metalickými detaily. 

Nezáleží tedy na tom, zda dáváte přednost elegantnímu, sportovnímu, streetovému či basic stylu, bez kvalitních a dokonale padnoucích tenisek se zkrátka neobejdeme. Jestliže aktuálně nějaké pohodlné a stylové tenisky do města, do práce i do přírody hledáte, podívejte se na internetový obchod PRM s prémiovými značkami, kde na vás čeká široká škála dámských i pánských tenisek v nejrůznějších barvách.

Hlavní výhodu tzv. sneakers je jejich praktičnost, neboť ať už se chystáte do kanceláře, do města, zdolat jakoukoliv horu, posedět s přáteli či na menší trek, tenisky budou vždy vaším nejlepším společníkem na každém kroku. 

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.09.2023 09:54




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka