Noc divadel a premiéra Labutího jezera tento víkend v DJKT

Po šesti letech se na jeviště Velkého divadla vrací Labutí jezero. Navíc noc z 19. na 20. listopadu patří divadlům Další Noc divadel je tady!

Cílená propagace v Plzni

Labutí jezero se vrací na jeviště Velkého divadla

Po šesti letech se na jeviště Velkého divadla vrací Labutí jezero, tentokráte v choreografii Jiřího Horáka. Premiéra se koná 19. listopadu v 19 hodin a od 18:15 jí ve foyer předchází dramaturgický úvod teatrologa Jaroslava Someše. Generální zkouška 18. listopadu od 11 hodin je veřejná.

Čajkovského balet Labutí jezero patří k divácky velmi oblíbeným titulům, pro každý baletní soubor je však výzvou a zkouškou jeho technické vyspělosti. „V klasickém baletu se odhalí každá chyba, je náročný na přesnost provedení, bezchybnou práci paží a nohou, vše musí být jako podle pravítka,“ potvrzuje Jiří Horák, který se ve svém pojetí bude držet známé verze Petipy a Ivanova. „Druhý obraz a pas de deux Odylie a Prince ve třetím obraze bude v tradiční verzi Petipy a Ivanova, ostatní obrazy budou vytvořené mnou,“ dodává.  Diváci se mohou těšit na velkolepou podívanou, kterou podpoří kostýmy a scéna Aleše Valáška navržené v souladu s klasickým pojetím tance. Výsledný efekt podpoří i projekce Petra Hlouška a light design, jehož autory jsou Tomáš Pilař a Jakub Sloup. Po hudební stránce dílo nastudoval Jiří Štrunc, jenž se za dirigentským pultem bude střídat s Norbertem Baxou.   
 
Světová premiéra Labutího jezera se uskutečnila roku 1877 ve Velkém divadle v Moskvě v choreografii baletního mistra českého původu Václava Reisingera. Čajkovského dílo se však proslavilo až ve spojení s choreografií, jejímiž autory byli Lev Ivanov a Marius Petipa a která byla poprvé uvedena v roce 1895 v petrohradském Mariinském divadle. V Plzni bylo Labutí jezero poprvé uvedeno v roce 1940 Josefem Juglem, podruhé v roce 1955 v choreografii a režii Jiřího Němečka, roku 1958 v pojetí L. Ogouna, v roce 1967 v pojetí Věry Untermüllerové a v roce 2002 v choreografii a režii Jiřího Němečka ml. Tato inscenace se na repertoáru držela celých

Noc Divadel v DJKT 

Noc z 19. na 20. listopadu patří divadlům 

Další Noc divadel je tady. Divadlo J. K. Tyla opět pozve diváky do obou svých divadelních budov, aby zažili divadlo trochu jinak a nahlédli do míst, kam běžně nevstoupí. Ve Velkém divadle je připravená slavnostní premiéra baletu Labutí jezero, které předchází lektorský úvod divadelního historika Jaroslava Someše. Ten se s diváky setká v 18: 15 ve foyer. Po představení následuje autogramiáda představitelů titulních rolí na jevišti. Divadlo nabídlo zájemcům i takzvaný večer baletního fajnšmekra, tedy premiéru spojenou s prohlídkou zákulisí a účastí na zkoušce, tento balíček už je však vyprodaný. Budovu Nového divadla poznají návštěvníci takříkajíc od základů až po střechu. Z foyer Malé scény startují každých dvacet minut zážitkové prohlídky a na zvědavce čekají v nejrůznějších tajemných zákoutích překvapení v podobě krátkých scének nebo instalací. První skupinka vyráží ve 21.40, volné už jsou však jen termíny v 23.00, 23.20, 23.40, 00.00 a 00.20. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji ve Smetanových sadech 16, cena je 80 Kč, studenti a senioři zaplatí polovic.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka