Plzeň hostila velkou taneční show

Začátkem května ožila Plzeň tancem. Konal se zde již 6.ročník festivalu orientálního tance s názvem ORIENT DREAM. Jeho vrcholem byl jako již tradičně galavečer, který je jedinou, profesionální tanečně-hudební show svého druhu na západě Čech, kde se prezentují domácí, plzeňské tanečnice se svými hosty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hlavní hvězdou letošního ročníku byl německý tanečník a choreograf Said el Amir, umělecký ředitel jomdance-academy a taneční skupiny jomdance-company, jejíž dvě členky, tanečnice Inci a Mereniset, rovněž přijaly pozvání do Plzně. Většina večera se tak nesla v duchu sólových, duo, trio a skupinových jomdance choreografií v podání festivalové taneční skupiny Orient Dream a německých hostů; v režii hlavního hosta, který tímto jedinečným tanečním stylem propojil jazzový, orientální a moderní tanec. Díky úzké přeshraniční spolupráci festival již dávno svým významem přesahuje region.

V úvodu večera se však nejprve představili výherci 3.ročníku soutěžní přehlídky určené pro amatérské tanečnice, která celý festival odstartovala poslední dubnový víkend. Show se tak zúčastnili zástupci nejmladší a nejstarší kategorie, TK Bastet z Chlumčan, kategorie děti do 9 let a TS Hathor z Kladna, dospělí nad 36 let.

Oficiálním zahájením celého večera pak byla společná premiérová fantasy choreografie plzeňských lektorek s podtitulem Pilsen! Open Up!, která tak nepřímo poukazovala na EHMK Plzeň 2015. Během večera se plzeňskému publiku představili další hosté jako např. Afra z Opavy, pořadatelka Dance Show Opava a zároveň držitelka 2.místa zMistrovství ČR vroce 2012, David Katolický ze Zlína, výherce 1. místa z Pressburg Dance Festivalu v Bratislavě v kategorii profi baladi/shaabi nebo pražská taneční skupina Matahari Group, držitelka četných ocenění z různých soutěžích, např. 1. a 2. místo z Pressburg Dance Festivalu Bratislava 2014 nebo 1.místo z Egyptian Dream festivalu ve Vídni 2012. V průběhu večera tak diváci mohli shlédnout rozmanitou škálu tanečních stylů od klasického orientálního tance (raqs sharki), přes řadu egyptských folklórních tanců jako eskanderany, beledi nebo fellahi, ale i fantasy s hedvábnými vějíři a závoji, tribal, burlesque nebo také flamenco orient. Na dálné ostrovy je přenesla plzeňská Daima Dancers svým havajským tancem nebo pražská Matahari Group svým fusionem balijského a orientálního tance. Dech se divákům tajil při tanci se šavlemi v podání pražské skupiny Yalla Raqs. „Oceňuji zejména pohodovou a přátelskou atmosféru celého večera a naprosto profesionální vystoupení všech tanečnic“, uvedla jedna z plzeňských divaček. Další divák, který přijel z jižních Čech dodává „líbí se mi optimismus, vstřícnost a srdečnost celé akce, přeji organizátorům, aby vydrželi“.

Závěr večera pak patřil sólu hlavního hosta a velké skupinové choreografii na krásnou hudbu Enta Ya Amar, absolventek intenzivního tanečně-vzdělávacího projektu organizovaného v letošním roce pořadatelkou festivalu, plzeňskou tanečnicí Kamilah ve spolupráci s hlavním hostem Said el Amir. „Jsem velice ráda, že se divákům show líbila a přinesla jim krásný kulturní zážitek a inspiraci. Vážíme si toho, že za námi jezdía pomáhají vytvořit krásnou atmosféru. Děkuji rovněž ÚMO Plzeň 1, který nad letošním ročníkem převzal záštitu a oslavili jsme tak společně snašimi diváky letošní Mezinárodní den tance. Doufám, že tomu tak bude i vnásledujících letech, protože nápadů máme spoustu“ dodává závěrem spokojeně organizátorka.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka