Plzeňští památkáři chystají na pondělí popularizační cyklus přednášek a chtějí chránit stodoly s krovy

Cyklus přednášek v rámci konference přístupné široké veřejnosti připravilo plzeňské pracoviště národního památkového ústavu již na pondělí 7. září 2015. V historickém domě U Zlatého slunce zazní mezi 9:30 - 14:30 řada zajímavých příspěvků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po 10. hodině významný český odborník prof. ing. arch. J. Škabrada promluví o unikátně vyhlížející vodárenské věži plzeňského pivovaru, která svým vzhledem evokuje maják. Ti, kdo přijdou se ale dovědí řadu cenných informací i o jiných památkách, nejen těch regionálních. "Šlo nám o to, představit a naznačit šíři odborného záběru, jež je pro dnešní památkovou péči typická a žádoucí," uvádí k programu akce ředitel plzeňského pracoviště NPÚ ing. arch. Jan Kaigl, Phd.  Akce rovněž připomene nedožité devadesáté páté narozeniny doc. Ing. arch. M. Radové-Štikové, CSc. (Terst 7. 6. 1920 - Praha 28. 12. 2003) a dobu, kdy tato i v cizině uznávaná odbornice předávala své hluboké znalosti z dějin evropského urbanismu, stavitelství a architektury, metod vědecké práce a z památkové péče studentům Stavební fakulty a Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze.

M. Radovou-Štikovou, nositelku státní ceny za památkovou péči za rok 2003 si plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu připomíná v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 také výstavou fotografií Dialog tvarů v románské architektuře, která potrvá do listopadu tohoto roku.

Odborná část akce rovněž vyústí v proklamaci k ochraně specifického a dnes velmi ohroženého druhu lidových staveb v jihozápadních Čechách, stodol s tzv. krovem na kobylu. ""Stodoly s vysokou sloupovou konstrukcí s krovem na kobylu v jihozápadních Čechách patří k mimořádně hodnotným, zatím stále jen málo doceněným dokladům tradiční stavební kultury v Čechách," konstatuje odborník ing. Škabrdada a dovává: "Svým významem včetně propojení na nejstarší typy staveb ve střední Evropě přesahují hranice našeho státu. Je třeba vyvinout maximální úsilí pro evidenci, dokumentaci a záchranu alespoň posledních jejich zbytků."  Pro laickou veřejnost může být zajímavý i detail vzniku tohoto způsobu vytváření krovů: Právě název "na kobylu" nebo také "na vosla" odkazuje k nejstarším dobám, kdy se podobným způsobem převážela břemena.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka