Zásadně s přelety dronů USA nesouhlasíme

Není to tak dlouho, co se v televizi objevila strohá zpráva o tom, že Američané žádají po České republice souhlas s přelety obřích špionážních dronů. Jen pro doplnění, tato bezpilotní letadla jsou srovnatelná s dopravními letouny, nejsou to tedy žádní drobečci, jaké známe z dnešního užívání těchto, dá se říci, nebezpečných »hraček«.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letouny typu Global Hawk patří dle slov Ministerstva obrany USA a amerického letectva k chloubě, mají rozpětí 40 metrů, dlouhá jsou patnáct metrů a vysoká pět. Ve vzduchu vydrží více než třicet hodin s doletem přes 20 000 kilometrů ve výšce okolo dvaceti tisíc metrů. Na palubě těchto letadel se nachází špionážní technika, která může dělat detailní snímky, ale i monitorovat telefonické hovory a data přenášet spolehlivě na zem.

Pozoruhodné je ovšem zdůvodnění této žádosti spočívající v provádění výzvědných letů na hranicích Ruské federace. Nabízí se hned několik otázek proč. Škodí někomu Ruská federace? Plánuje snad vojenskou intervenci? Jsou obavy pobaltských států, ale i Polska, případně Bulharska a Rumunska oprávněné? Nebo je to jen záminka, jak umožnit USA a NATO znovu zbrojit, a tím vtáhnout do této nebezpečné hry i státy střední Evropy včetně ČR?

Je dobře, že vyjednávání údajně nejsou jednoduchá, a to ani v sousedním Německu. Především tady by si měli uvědomit, že USA a jejich Národní agentura pro bezpečnost zneužily techniky a sledovaly evropské firmy a úředníky EU, včetně představitelů západních zemí. Může Německo věřit slibu, že letouny budou mít vypnuty všechny radary a senzory, aby nemohly monitorovat situaci nad jejich zemí?

Když jsem o tomto diskutoval s našimi občany, jednoznačně byli proti povolení souhlasit s přelety. Mnozí argumentovali tím nejjednodušším, čím se jen dalo. »Podívejte se, kolik vojenských základen mají USA po celém světě, a kolik jich má Rusko? Jak je možné, když nám nic ze strany Ruska nehrozí, že se necháme vtahovat do této nebezpečné hry proti státu, který nám byl spojencem? Který byl naším osvoboditelem? Naše vláda by měla tedy zaujmout jednoznačné stanovisko a tyto přelety nepovolit. Nikdo z občanů jí k tomu mandát nedal,« sdělovali rozhořčeně.

Výmluvy politiků o chování se Ruska k Ukrajině případně Krymu jsou jen zástěrkou, která nezavdává právo USA a NATO provádět zastrašovací manévry a destabilizovat bezpečnostní situaci v Evropě. Vždyť i v anketě ohledně přeletů se občané vyjádřili jasně a více než 76 % jich řeklo, že by jim přelety vadily. A to už nemluvím o tom, že to byl v dávné době i právě pravdoláskařský prezident Havel, který prohlásil po vystoupení Československa a zrušení Varšavské smlouvy, že »nikdy do žádného paktu nepůjdeme«. Vždyť on první zradil občany a tuto zemi, a záhy na to jsme se stali členy NATO. Byli to následně naši politici, kteří povolili již poněkolikáté přesuny vojsk USA přes naše území. Měli by ale vědět, že občané říkají jasné NE.

Jan REJFEK, kandidát KSČM do Senátu ve volebním obvodu Plzeň-město a do Zastupitelstva Plzeňského kraje

Zdroj: http://www.halonoviny.cz


Fotogalerie
Autor: J.Š Lhota Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
15.07.2016 13:03




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka