Měšťanská beseda oslaví kulaté výročí od rozsáhlé rekonstrukce

Před 10 lety, v pátek 28. ledna 2005, byla po dlouholeté rekonstrukci slavnostně otevřena Měšťanská beseda. Překrásná převážně novorenesanční budova se secesní uměleckou výzdobou od té doby nepřetržitě slouží plzeňské kultuře a Plzeňanům.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dnes uplynulo přesně 10 let ode dne, kdy byla po rozsáhlé rekonstrukci v letech 2001 až 2004 slavnostně otevřena Měšťanská beseda. Od té chvíle se třípodlažní převážně novorenesanční budova opět stala středobodem plzeňské kultury a během 10 let se v jejích sálech se secesní výzdobou uskutečnilo více než 5000 kulturních a společenských akcí, tisíce středoškoláků si tu užily maturitní ples a stovky vysokoškoláků tu složily svůj slib během promocí. Měšťanská beseda tak slouží svým Plzeňanům přesně v duchu zlatého nápisu nad jevištěm ve Velkém sále – Plzeň sobě.

„Měšťanská beseda hraje v Plzni nepochybně zásadní roli a zcela po zásluze je už více nežsto let srdcem plzeňské kultury. Historický kontext i podmínky vzniku této budovy nás činí odpovědnými vůči odkazu zakladatelů Měšťanské besedy, ale i vůči všem Plzeňanům a jsme si toho plně vědomi,“ popisuje přínos této budovy Ivan Jáchim, ředitel Dominik centra, které Měšťanskou besedu vsoučasné době již šestým rokem úspěšně provozuje.

U příležitosti tohoto kulatého výročí se Plzeňané mohou těšit i na prohlídky, které je zavedou na běžně nepřístupná místa. „S ohledem na nabitý kulturní program a velký počet dalších akcí musíme tyto speciální prohlídky uspořádat až po sezóně. Naplánované je máme na letní měsíce avšechny zájemce budeme včas informovat na našich webových stránkách, facebooku i v našich novinách Za oponou,“  upřesňuje zástupce Měšťanské besedy Ivana Hušáková.

Rekonstrukce budovy Měšťanské besedy probíhala ve dvou fázích – první se uskutečnila již vroce 1994 a obnoveno bylo průčelí včetně rekonstrukce malířských prací; cílem druhé v letech 2001 až 2004 bylo navrácení honosnosti této významné památce a odstranění devastujících zásahů pocházejících hlavně z druhé poloviny 20. století, kdy například původní výzdobu nahradil umakart a latexové nátěry. Právě během druhé rekonstrukční vlny byla do nejmenších podrobností také rekonstruována výtvarná díla a uměleckořemeslné prvky, často podle dobových fotografií.

Rozhodnutí postavit dnešní budovu Měšťanské besedy padlo na konci 19. století. V roce 1898 vzešel ze 24 návrhů ten vítězný od Aloise Čenského, který v Plzni také učil. Stavba začala vroce 1900 a už o rok později byla budova otevřena veřejnosti. Takřka okamžitě se stala centrem kultury a toto výsadní postavení si drží dodnes.

Během 10 let Měšťanská beseda celkem hostila přes 5000 kulturních a společenských akcí, z toho:

  • 220 divadelních představení

  • 650 koncertů

  • 3200 filmových projekcí

  • 980 akcí pro děti

Zajímavosti o Měšťanské besedě:

  • Měšťanská beseda není původní název budovy; jmenoval se tak spolek měšťanů, který vznikl v Plzni vroce 1862

  • Měšťanská beseda hrála významnou roli i během událostí spojených s vyhlašováním samostatnosti v roce 1918 – už od září 1918 zde hrálo loutkové Feriální divadlo scénku Jak Kašpárek pochovával Rakousko. Po prohlášení samostatnosti se zde konaly porady plzeňského Národního výboru.

  • Měšťanská beseda je od 10. listopadu 1994 Kulturní památka

  • Měšťanská beseda je držitelem prestižního ocenění Stavba roku 2005

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.01.2015 16:49




11 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka