Město Plzeň uzavřelo účet za loňský rok

Uzávěrku hospodaření města Plzně za rok 2014 schválili zastupitelé. Podle takzvaného závěrečného účtu za uplynulý rok tvořily celkové příjmy města 5,788 miliardy korun, výdaje pak 6,228 miliardy korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Saldo rozpočtu činilo 439.820.000 korun, přičemž na tuto sumu pokleslo z upraveného rozpočtu 740.892.000 korun. Závěrečný účet, o němž nezávislý auditor konstatoval, že „s hospodařením města souhlasí bez výhrad“, také například ukázal, jak hospodařily všechny příspěvkové organizace města, jak si Plzeň vedla v čerpání dotací i jak se vyvíjela míra závazků. 

„Říká nám například to, že Magistrát města Plzně loni uspořil 116 milionů korun, naopak rozpočty městských obvodů skončily v propadu 556 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Peníze se magistrátu povedlo uspořit na běžném provozu, zejména za energie a nákup služeb celkem 13 milionů korun, dalších 13 milionů korun na správě městského majetku. Saldo se podařilo snížit ale také tím, že do městské pokladny lépe „natékaly“ daně, hlavně daň z přidané hodnoty, daň z příjmu právnických osob, částečně pomohly také úspory v investicích. 

Podle závěrečného účtu skončily všechny příspěvkové organizace města, které vedle základních škol tvoří dalších 13 subjektů, s kladným výsledkem hospodaření. Součástí materiálu schváleného zastupiteli bylo i finanční vypořádání s těmito organizacemi, stejně tak i převody finančních prostředků jednotlivým městským obvodům, mezi něž bude rozdělen přebytek 103 milionů korun.

Podle dokumentu loni Plzeň čerpala dotace ve výši celkem 850 milionů korun, a to nejen ze státního rozpočtu, ale i z krajského a evropského.  „Mezi tři největší akce, na něž šly dotační peníze, patří rekonstrukce a modernizace úpravny vody s podporou ve výši 480 milionů korun, dokončení 3. etapy Vědeckotechnického parku Plzeň, na niž město čerpalo z EU zhruba 30 milionů korun, a obnova historické části Koterova, která byla podpořena 22 miliony korun,“ přiblížil Pavel Kotas.

Materiál schválený zastupitelstvem popisuje také závazky města. „Podíl závazků na rozpočtových příjmech je 5,3 procenta, což je zajímavé číslo, které zaznamenalo meziroční pokles. Vidíme z toho, že se nám míra zadlužení snížila“ uvedl ekonomický náměstek. Tento ukazatel posuzoval nezávislý auditor, k závěrečnému účtu neměl žádné výhrady.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.05.2015 03:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka