Plzeň spouští projekt plzeňských podnikatelských voucherů

Město Plzeň spustí projekt nazvaný Plzeňské podnikatelské vouchery 2015-16, na jejich realizaci budou v rozpočtu v příštím roce alokovány dva miliony korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Město tak chce podpořit spolupráci mezi výzkumnými organizacemi a podnikatelskými subjekty na území Plzeňského kraje, cílem je posílit inovační aktivity firem, a přispět k jejich vyšší konkurenceschopnosti. Upřednostněny budou plzeňské firmy a dále takové, které dosud z žádného programu podnikatelských voucherů podporu nečerpaly. 

„Projekt na podobné bázi již úspěšně proběhl v letech 2013 a 2014. Byl založen na spolupráci podnikatelských subjektů a univerzit v Plzeňském kraji, konkrétně se Západočeskou univerzitou a

Lékařskou fakultou univerzity Karlovy v Plzni. Nyní jej rozšiřujeme i o další subjekty v kraji, jež se věnují výzkumu,“ připomněl primátor města Martin Zrzavecký. 

Podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase v letech 2013 a 2014 činily finanční prostředky alokované na výplatu podpory rovněž dva miliony korun. „Vyplaceno bylo 1,85 milionu korun. Z 15 vybraných firem jedna dotaci nečerpala. Podpořené podniky na nákup služeb založených na znalostech Západočeské univerzity nebo Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni vynaložily celkem téměř tři miliony korun,“ uvedl Pavel Kotas. Všech 14 firem využilo výsledky služeb univerzity pro práci na inovaci svých produktů. Spolupráce mezi univerzitou a podniky dala vzniknout i mezinárodním řešitelským týmům. Spolupráce na některých projektech stále probíhá a mnohé se daly do pohybu i nad rámec programu.

Subjektem, jenž pro radnici realizaci projektu zajistí, bude společnost BIC Plzeň. Tu město založilo v roce 1992, jejím posláním je mimo jiné podpora i rozvoj inovačních firem v regionu. Poskytnutí dotace úspěšným žadatelům projednají radní a zastupitelé do konce roku, v roce 2016 bude podpora vyplácena. Maximální výše podpory pro jeden subjekt je 150 tisíc korun. Obdobnou podporu ve formě podnikatelských voucherů poskytuje také Plzeňský kraj, i pro něj realizaci zajišťuje BIC Plzeň. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka