Poslední letošní schůzky absolvovali mladí ochranáři z Rokycan

Poslední schůzky v tomto roce absolvovali mladí ochránci přírody sdružení pod křídly Českého svazu ochránců přírody v Rokycanech. V útulné klubovně ve Švermově ulici se nejprve věnovali vánočním zvykům a tradicím, aby posléze navštívili odchovnu bažantů Mysliveckého spolku Stráně Rokycany.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tam se z úst zkušeného myslivce Jaromíra Gabriela dozvěděli nejen o úskalích chovu bažantů, ale i o spolupráci mezi ochránci přírody a myslivci.

I když to venku zatím na zimu příliš nevypadá, může přijít v podstatě kdykoli a je dobré být připraven. Vítanou pomocí v této době je především přikrmování volně žijících živočichů. Zatímco o zvěř v lesích se starají převážně myslivci, o ptactvo v blízkosti lidských obydlí se může postarat každý. Stačí vhodné krmivo nasypat do krmítka a sledování živé přírody může začít. "V současné době je opeřencům i ostatním živočichům v přírodě hej, ale paní zima jistě již brzy ukáže svou pravou tvář," říká rokycanský ochranář Pavel Moulis.

 Ani v záchranné stanici život neutichá. Ochránci přírody sice tak intenzivně nevyjíždějí jako v čase mláďat, ale o rozmanitou činnost není nouze. Kromě vyúčtování nejrůznějších projektů se začíná objevovat problém „sražených" dravců u cest. Hlavně káně a poštolky sedící při okrajích cest mohou způsobit problém. Ochránci přírody proto apelují na řidiče, aby byly v této době pozorní. Při střetu vzniká újma nejen na volně žijícím živočichovi, ale mnohdy i na automobilu, zvláště pak jedná-li se o větší zvěř. I z tohoto důvodu byla zřízena webová aplikace s adresou www.srazenazver.cz , kde se objevují místa střetu se zvěří. "Mrkněte proto na tyto stránky a věnujte zde vyznačeným místům zvýšenou pozornost. Lze samozřejmě tuto aplikaci obohatit i svými poznatky či střety se zvěří a upozornit na tato nebezpečná místa kolegy řidiče," doporučuje Moulis.

Mladí zájemci o ochranu přírody, myslivost či sokolnictví mají další schůzku v novém roce  7. ledna 2015 od 16.00.do 17.00 hodin v klubovně ZO ČSOP Rokycany ve Švermově ulici.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.12.2014 06:33



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka