Aktivity Plzně na podporu technického vzdělávání oceňují odborníci i v zahraničí

Aktivity městského Centra robotiky, ale i jedinečný koncept Smart Edu Plzeň získávají ocenění odborníků v tuzemsku i v zahraničí.


Nejnověji za podporu technického vzdělávání pomocí těchto projektů projevila Plzni uznání mezinárodní organizace European Schoolnet sídlící v Bruselu. Ta sdružuje 31 ministerstev školství a jimi nominované národní agentury. Aktivity Plzně označila za příklady dobré praxe. Aktivity, jež město realizuje v oblasti technického vzdělávání, jsou součástí projektu Smart City Plzeň.

„Na základě nominace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Domu zahraniční spolupráce jsme byli uveřejněni jako příklad dobré praxe v publikaci Open Book of Educational Innovation vydané ke dvacátému výročí European Schoolnet. Tuto skutečnost vnímáme jako velice pozitivní a je pro nás ujištěním, že naše aktivity, které realizujeme skrze Správu informačních technologií města Plzně, mají smysl a míří správným směrem,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. European Schoolnet dělá množství aktivit, projektů, kampaní a soutěží, vzdělává pedagogické pracovníky a poskytuje prostor pro vzájemné sdílení zkušeností mezi firmami, školami a dalšími podniky.

V publikovaném článku se hovoří o plzeňském Centru robotiky, které organizuje volnočasové technicky orientované vzdělávání pro děti od 6 do 15 let, zajišťuje také metodickou podporu pedagogů pro smysluplné využívání digitálních technologií ve výuce, pořádá soutěže pro žáky
i pedagogy mateřských a základních škol a realizuje celou řadu dalších projektů. „Cílem publikace Open Book of Educational Innovation je ukázat a zároveň podpořit subjekty, které jsou v rámci vzdělávání inovativní, a to napříč Evropou. A já jsem velice ráda, že činnost Správy informačních technologií města Plzně je vnímána jako inovativní příklad dobré praxe, jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni. Obzvláště jsem pyšná na to, že se v publikaci objevujeme v řadě tak významných projektů ve vzdělávání jako je eTwinning, Scientix či eSafety Label, “ zhodnotila vedoucí Centra robotiky Martina Kupilíková.

Autoři odborné publikace také zmiňují unikátní koncept na podporu technického vzdělávání Smart Edu Plzeň, který propojuje všechny stupně vzdělávacího systému. V jeho rámci se uskutečňují soutěže pro středoškolské a vysokoškolské studenty, studijní a pracovní veletrhy a také projekty spojené s praxí. „V současné době budujeme již druhou etapu technologického centra pro drony DRONET. To poskytuje zázemí firmám podnikajícím v oblasti bezpilotního létání a zároveň studentům, kteří mají zajímavý nápad a potenciál pro vlastní podnikání. Jejich start-up dokážeme podpořit kancelářskými prostory, technologickým vybavením a zkušenostmi našich odborníků,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Aktivity, jež město realizuje v oblasti technického vzdělávání, jsou součástí projektu Smart City Plzeň. Ten má za cíl zvyšovat úroveň života občanů, zjednodušovat komunikaci s úřady a zkvalitňovat vzdělávání.

Elektronická verze publikace Open Book of Educational Innovation je k dispozici na:
http://www.eun.org/documents/411753/817341/Open_book_of_Innovational_Education.pdf/c1044658-5793-408c-8acb-a041338111ef, strana 86, sekce Zdroje učení a akce na úrovni systému.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka