Z Merkuru a Boffinu stavěli i letos žáci v soutěži Technika má zlaté dno

Tradiční soutěž Technika má zlaté dno, kdy žákovské týmy sestavují soutěžní výrobky ze stavebnic Merkur a Boffin, oživila společenský sál SOU elektrotechnického v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Celkem 17 týmů představilo pak komisi povinný výrobek, kterým byl v letošním roce funkční delta manipulátor „Tripod“. V letošním roce šlo již o 11. ročník soutěže, kterou organizuje Plzeňský kraj v rámci podpory technických oborů v kraji.

Žákovské týmy jsou vždy tvořeny dvěma žáky ze střední školy a dvěma ze základní školy. Každý tým má na zpracování 4 hodiny, poté výrobek hodnotí komise. K dispozici jim jsou odborní poradci a pomocný tým složený z pedagogů a žáků SOU elektrotechnického Plzeň. 

Týmy žáků jsou rozděleny do tří kategorií, a to gymnázia, střední odborné školy a střední odborná učiliště. Na soutěž dohlíží hodnotící komise složená ze zástupců Krajského úřadu Plzeňského kraje, Západočeské univerzity v Plzni, Elektrotechnického cechu Plzeňského regionu, Svazu průmyslu a dopravy a Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, která soutěžícím přidělí body podle předem stanovených kritérií. Vítězové si pak z rukou zástupců Plzeňského kraje převzali diplomy a poukázky na nákup elektroniky v hodnotě 4 000 korun (1. místo), 3 000 korun (2. místo) a 2 000 korun (3. místo) a ostatní pak dárkové tašky s upomínkovými předměty.

„Motivovat žáky ke studiu technických oborů je pro Plzeňský kraj velmi důležité. Jsme dlouhodobě krajem s průmyslovou tradicí a potřebujeme, aby v kraji mladí lidé tomuto odvětví věnovali pozornost, aby se v něm vzdělávali a především pak v našem kraji zůstávali. Proto se již na základních školách věnujeme podpoře technického vzdělávání například soutěžemi jako je Technika má zlaté dno, Řemeslo má zlaté dno a podporujeme také řadu robotických soutěží,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc, který společně s vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu KÚ Plzeňského kraje Jaroslavou Havlíčkovou předával vítězům ceny. 



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka