Architekti navrhli řešení vnitrobloku na Borech, v září ho představí veřejnosti

Do vyzvané soutěže Šance pro vnitroblok v Plzni na Borech byla na základě dosavadní kvality práce a zkušeností s podobným druhem projektu i se zapojením veřejnosti oslovena tři architektonická a krajinářská studia. Přišla s neotřelými návrhy, jak upravit rezidenční vnitroblok mezi ulicemi Majerova, Raisova, Dvořákova a Politických vězňů.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Porotu nejvíce zaujalo řešení ateliéru Rusina Frei Architekti.

„Autoři návrhu vymysleli skvělý koncept, který dělá z mála hodně. Zachovávají stávající strukturu vnitrobloku, ale jednotlivé prvky a funkce lépe prostorově uspořádávají, jejich řešení navíc nepostrádá lehkost a vtip. Například dnešní objízdnou komunikaci, kterou hojně využívají i děti na kolech a odrážedlech, povyšují na „sportovní dráhu“. Střed vnitrobloku pojednávají jako víceúčelovou travnatou louku a sporné hřiště, které se dnes částečně nachází na soukromém pozemku, posouvají do jižní části prostranství a kompletně ho revitalizují. Odpovídají i na přání obyvatel ponechat dostatek parkovacích míst – ta řeší mimo jiné ve studeném a dnes nevyužívaném jihozápadním rohu vnitrobloku. Svůj návrh akcentují subtilními prvky vybavenosti – ať už se jedná o sušáky na prádlo, mobiliář nebo dětské hřiště, a především myslí na snadnou údržbu a trvanlivost svého řešení,“ popisuje za celou porotu vítězný návrh týmu Martina Rusiny a Martina Freie architekt Petr Lešek, předseda poroty soutěže.

Na druhém místě skončil ateliér Sporadical, na třetím krajinářské studio Land05. Sporadical zvolil odvážný „utopistický“ přístup – navrhuje ve vnitrobloku vybudovat zčásti zapuštěné podzemní garáže, na jejichž střeše by byl umístěn park. Dle jeho názoru je hodnota místa příliš velká na to, aby ho zabíraly automobily, v budoucnu se navíc bude ještě zvyšovat. Netradiční řešení přineslo řadu zajímavých podnětů, porotu ale nepřesvědčila velkolepost tohoto konceptu přesahující měřítko vnitrobloku i nepoměrně vysoká cenová náročnost. Myslí si však, že je návrh důležitým příspěvkem do diskuse o řešení veřejných prostranství a dopravy v klidu v rámci celého města. Studio Land05 ve svém návrhu do vnitrobloku vkládá řadu zajímavých prvků od přístřešků sloužících jako zázemí pro trávení společného času až po květinové výsadby. Porotcům však u tohoto návrhu chyběl sjednocující koncept, každodenní využívání a údržba staveb by si navíc pravděpodobně vyžádaly vlastního správce. Návrh také neřešil opravu povrchu silnice a hřiště, do kterých by byla zapotřebí další investice.

„Odborná porota vybrala nejlepší návrh a Městský obvod Plzeň 3 nyní bude jednat s jeho autory o vypracování kompletního projektu. Aby měli i občané možnost se k vítěznému návrhu vyjádřit, připravíme společné setkání občanů s architekty a s organizačním týmem,“ říká místostarosta městského obvodu Radoslav Škarda, jenž participační projekt inicioval.

Jednotlivé návrhy jsou ke shlédnutí na webu pestujprostor.plzne.cz a umo3.plzen.eu. Obyvatelé vnitrobloku i další zájemci je navíc budou mít možnost vidět na vernisáži výstavy projektů, která se koná ve středu 7. září od 17.30 hodin přímo ve vnitrobloku (vchod z ulice Majerova). Vítězný projekt zde představí přímo jeho autoři, na akci jsou navíc zváni autoři všech návrhů, porotci soutěže a představitelé městského obvodu. Součástí vernisáže bude i veřejná debata nad vybraným návrhem, půjde tedy již o čtvrté plánovací setkání v rámci tohoto projektu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka