Břasy dostanou dotaci na provoz přívozu Darová, plánují opravu cesty

Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí dotace obci Břasy ve výši 370 tisíc Kč na částečné pokrytí nákladů na projekt „Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2024“.

Cílená propagace v Plzni

Zbylé finanční prostředky na realizaci jsou předpokládány z vlastních zdrojů obce Břasy a z tržeb za poskytovanou službu.

Projekt je Plzeňským krajem podporován od roku 2014. „Provoz přívozu byl v minulém roce zajištěn celoročně po všechny dny v týdnu a byla ponechána i prodloužená provozní doba od 5 do 20 hodin,“ konstatoval náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek a vyčíslil: „Za období provozu dvanácti měsíců loňského roku bylo převezeno cca 20 tisíc osob a 14 tisíc automobilů.“ V roce 2023 činily tržby za převoz 561 390 Kč a v roce 2024 jsou plánovány ve výši 700 000 Kč. Celkové náklady jsou vyčísleny  na 1 921 000 Kč.

Prám tažený elektrickým pohonem letos po deseti letech zvedl cenu. Auto zaplatí namísto dvaceti korun třicet, osoba zůstala na deseti korunách.

Přívoz v Darové funguje denně a je jedním ze tří posledních z někdejší padesátky přívozů mezi Plzní a Prahou. Prám upoutaný na ocelové lano přes řeku řidičům i pěším výrazně šetří čas a kilometry. Je i atrakcí pro turisty. Letos se dočká opravy cesta od převoznického domku k přívozu, obec tam chce i parkoviště.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka