Ceny pro Apetit Festival vytvořil Václav Česák

Plzeňský sochař působící po celém světě, mimo jiné autor ceny Žebřík 2011, Václav Česák, vytvořil sošky, které získá na Apetit Festivalu Západočeská restaurace roku 2012 a Pivovar roku 2012. Kdo si ocenění odnese, si zvolí sami návštěvníci přímo na festivalu. Autora letošní ceny Apetit Fest...

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský sochař působící po celém světě, mimo jiné autor ceny Žebřík 2011, Václav Česák, vytvořil sošky, které získá na Apetit Festivalu Západočeská restaurace roku 2012 a Pivovar roku 2012. Kdo si ocenění odnese, si zvolí sami návštěvníci přímo na festivalu.

Autora letošní ceny Apetit Festivalu se rozhodli oslovit sami pořadatelé. „Věděli jsme, že pan Česák vytváří nejrůznější ocenění a navíc se nám jeho práce líbí, proto jsme se rozhodli požádat jej o spolupráci,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production. Co bylo inspirací pro tvorbu sošky, prozrazuje sám autor: „Pro přípravu pokrmů se používá celá řada rozmanitého kuchyňského náčiní, které je dokonalé jak materiálně, tak i svým designem. Všechny tyto atributy jsem se snažil zdůraznit ve svých návrzích, jak zvolenými tvary, tak i použitím barevných materiálů.“

Návrh má tvar talíře na podstavci, kde barevné odlišení má symbolizovat rozmanitost chutí a druhů jídel. „Jako další znak kultivovaného moderního stravování jsem použil příbor vypálený laserovou metodou z leštěného nerezu, abych tím navázal na logo festivalu,“ vysvětluje Česák.

O sošky z dílny Václava Česáka se na Apetit Festivalu utká 15 restaurací a 20 pivovarů. Soutěžní restaurace připravily na festival speciální menu, kterým budou chtít polechtat chuťové pohárky návštěvníků, aby právě tomu konkrétnímu podniku dali hlas a přispěli tak k získání titulu Západočeská restaurace roku.

Tři restaurace odhalují své menu již nyní. Šéfkuchař restaurace El Cid Miroslav Brouček bude návštěvníky lákat na chutě Španělska. „Připraveny jsou typické španělské tapasy. V každé porci budou tři tapasy na ochutnání. Nabízet budeme například tapas s názvem Sabor Espana – Chutě Španělska, ve kterém bude na ochutnání španělská sušená šunka z horské oblasti Sierra Nevada, marinovaný modrý sýr v olivovém oleji s čili a čerstvými bylinkami a grilované sušené švestky ve španělské slanině, marinované v brandy z oblasti Jerez,“ popisuje část nabízeného menu restaurace El Cid šéfkuchař Miroslav Brouček.

Pod pokličku si nechal nahlédnout také šéfkuchař restaurace PI.JEZ.PI Milan Lettl. „Gurmáni budou moci ochutnat polévku z mušlí slávek, doplněnou slaninovým chipsem a krutonky, zjemněné smetanou. V menu nabídneme pomalu pečeného králíka bez kosti s bylinkami a česnekem, kterého budeme podávat s bramborovou galetkou a listovým špenátem. Zakončíme sladkou tečkou čokoládovo-malinovým tiramisu s vanilkovou zmrzlinou a pekanovou křupinkou,“ popisuje degustační menu šéfkuchař restaurace PI.JEZ.PI Milan Lettl.

Restaurace 12° chce gurmány oslovit kuřecí roládkou a slaninou na pečeném bramboru s tvarohovým dipem. „V menu bude také pečený tvarůžek v listovém kabátku se zeleninovým salátem a chuť na sladké zažene domácí krém frutti di bosco,“ prozrazuje menu restaurace Restaurace 12° Marek Vojáček.
Menu 15 soutěžních restaurací doplní také nabídka restaurací nesoutěžních, ale také zlatavý mok z nabídky 20 pivovarů i degustační vinné stánky deseti vinařství z Čech a Moravy.

Další informace najdete na www.apetitfestival.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.04.2012 12:13




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka