Černobílou kachnu z Plzně ulovili v Rusku

Šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň vyjížděl v květnu 2008 k nálezu zvláštní černo-bílé kachny do Kozinovy ulice v Plzni na Borech. Chocholačka letící přes Plzeň se pravděpodobně srazila o nějakou překážku a spadla na ulici přímo před vstup do krytého plaveckého bazénu.

Cílená propagace v Plzni

Paní, co šla kolem, ji sebrala a zavolala na záchrannou stanici. "Převzal jsem kachnu na místě nálezu s tím, že má lehký otřes mozku a že do večera bude v pořádku. Jak jsem řekl, tak se také stalo, a tak ještě tentýž den jsem ji okroužkoval a s kolegyní Hanou Robejškovou a vypustil na řeku Berounku kousek od kostela sv. Jiří," líčí Karel Makoň. 

Jaké bylo jeho překvapení, když od vedoucího Kroužkovací stanice Národního muzea Praha RNDr. Jaroslava Cepáka obdržel zprávu, že právě tato kachna byla 25.5. 2015 ulovena v Rusku. "Jelikož jsem moc poláků chocholaček za svůj život neokroužkoval, hned jsem věděl, že to bude právě tato. Podle zpětného hlášení, doručeného ve středu, totiž tuto „naši“ kachnu z Bor střelili v Rusku za Uralem na lokalitě Tyumen – Polnovat." 

Podle zpětného hlášení je to totiž úctyhodných 2 578 dní a 3 429 km od data a místa kroužkování v Plzni.

Byť byla kachna zabita a ulovena, stále je to pro Plzeňáky  docela zásadní zpráva o tom, že někteří pacienti jsou schopni se plnohodnotně zapojit a vrátit zpět do volné přírody.  "Důležitá je však i informace, že spolupráce mezi kroužkovacími stanicemi, lovci a ochránci funguje a nezná hranic, stejně jako ti, kteří jsou kroužky označováni, nebo uloveni."     



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka