Certifikovaná GMP kontrolní laboratoř společnosti Lagom Pharmatech s.r.o. provádí kompletní analýzu konopí pro léčebné použití

Na jaře roku 2023 získala společnost Lagom Pharmatech s.r.o. GMP certifikát pro činnost kontrolní laboratoře pro fyzikální a chemické zkoušení. Služby kontrolní laboratoře využívá společnost jak pro vlastní potřeby propouštění vyrobené léčivé látky konopí pro léčebné použití, tak samozřejmě nabízí své služby ostatním společnostem a státním institucím. Společnost Lagom Pharmatech s.r.o. je zároveň první společností, která získala od Státního ústavu pro kontrolu léčiv komerční licenci na pěstování

Cílená propagace v Plzni

V oblasti farmaceutického a lékařského výzkumu a vývoje hraje kontrola kvality zásadní roli. Zvláště v případě léčivých rostlin, jako je konopí, je nezbytné mít přesné a spolehlivé informace o složení a kvalitě léčivé látky. Jedním z předních poskytovatelů těchto služeb je GMP kontrolní laboratoř.

GMP Kontrolní laboratoř se specializuje na chemická a fyzikální měření sušených květů a extraktů konopí. Laboratoř je vybavena moderními zařízeními a disponuje týmem zkušených odborníků.

Nejdůležitější úkoly GMP kontrolní laboratoře 

Jedním z hlavních náplní GMP kontrolní laboratoře je provádět analýzy na sušén květu, nebo extraktu, kompletní analýzu dle Vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 236/2015 Sb.,přílohy č.2, kde jsou přesně specifikovány požadavky na konopí pro léčebné použití. Jedná se o kvantifikaci hlavních složek konopí, jako jsou fytokanabinoidy (THC, CBD, a další), dále případné zátěže těžkými kovy, pesticidy a aflatoxiny, která je samozřejmě zakázaná a její případné obsahy musí splňovat přísné limity dané zmíněnou legislativou. Další laboratorní vyšetření konopí jsou fyzikální zkoušky jako například makroskopický popis, zjišťování cizích příměsí, tenkovrstvá chromatografie a kontrola ztráty sušením.

Fytokanabinoidy, například THC (tetrahydrocannabinol) a CBD (cannabidiol), jsou zodpovědné za účinky konopí na lidský organismus. Přesné stanovení obsahů a jejich identifikace je zásadní pro uvedení na trh a orientaci ze stran odborných lékařů pro jejich předepisování svým pacientům.

Výstupní certifikát kontrolní laboratoře o takové analýze konopí je nejen povinné a výrobcům konopí pro léčebné použití slouží jako podklad pro uvedení na trh, ale představuje i zpětnou vazbu producentům konopí, neboť při pěstování rostlin konopí mohou být použity chemické látky, které mohou zůstat v květech rostlin konopí a mohly by představovat zdravotní riziko pro pacienty. Kontrola na přítomnost těchto látek zajišťuje, že jsou do distribuce uváděny jen bezpečné léčivé látky.

Mezi další laboratorní vyšetření konopí patří také mikrobiologické testy, které mají za cíl zjistit přítomnost mikroorganismů, jako jsou aerobní mikroorganismy, plísně a kvasinky. Tyto patogeny v nadlimitním koncentraci mohou vést k infekcím a zdravotním problémům u pacientů. 

Další činností, která spadá pod činnost kontrolní laboratoře společnosti Lagom Pharmatech, je provádění akcelerovaných a dlouhodobých stabilitních zkoušek, kdy se v pravidelných časových intervalech ověřuje kvalita léčivé látky, ale ověřuje se také kvalita použitých obalů, v nichž je léčivá látka uložena. Shromažďování dat ze stabilitních zkoušek napomáhají výrobcům zajistit, že jejich produkty zůstávají konzistentní a účinné po celou dobu jejich trvanlivosti.

Spolupráce s GMP kontrolní laboratoří poskytuje mnoho výhod

Spolupráce s GMP kontrolní laboratoří Lagom Pharmatech s.r.o. má mnoho výhod pro výrobce. Slouží pro výrobce jako ověření kvality a bezpečnosti svých produktů, a tím získat důvěru pacientů, kteří mají jistotu, že konopné produkty, které užívají, jsou bezpečné a v souladu s legislativními požadavky. Kontrolní laboratoř tak hraje klíčovou roli při podpoře transparentnosti a důvěry v konopném průmyslu.

Kontrolní laboratoř je tedy nezbytným prvkem v rámci kompletního testování konopí a konopných produktů. Její specializace na identifikaci kanabinoidů, testování na kontaminanty a mikroorganismy, a sledování stability produktů pomáhá zajistit vysokou kvalitu, bezpečnost a dodržování regulací v této rostoucí oblasti. Spolupráce s takovou kontrolní laboratoří je neocenitelná pro všechny zainteresované strany v konopném průmyslu a přispívá k ochraně veřejného zdraví a zajištění kvality produktů.

Lagom Pharmatech s.r.o.

Web: www.lagompharmatech.com

Telefon: +420 374 446 074
E-mail
: info@lagompharmatech.com
Facebook
: Lagom Pharmatech
LinkedIn
: LagomPharmatech

Foto: www.lagompharmatech.com

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka