Češi a Němci o víkendu startují léto na Mouřenci

Tradiční česko-německou mší začne v sobotu další letní sezona v kostele sv. Mořice na Mouřenci u šumavského Annína. Lidé z obou stran hranice si zároveň připomenou 25 od založení německého spolku, který nechal v 90. letech zdevastovaný kostel opravit.

Jarní servisní akce AUTO CB

Slavnost začíná v sobotu 28. května ve 14 hodin. Bohoslužbu bude celebrovat místní farář Tomas van Zavrel. „Mám obrovskou radost, že se na Mouřenci potkávají Češi a Němci a neřeší křivdy z minulosti, ale myslí na společnou přítomnost a budoucnost a vymýšlejí společné projekty a jde jim o zvelebení tohoto krásného šumavského kostelíku. Je to místo smíření, místo klidu, místo promodlené,“ říká mouřenecký farář. 

Zazní známá mše Waldermesse v podání německého hudebního uskupení Lamer Winkel Sänger. „V roce 1991 se skupina vysídlených německých rodáků domluvila, že za komunistického režimu zdevastovaný Mouřenec opraví. Začali sbírat peníze a pustili se do práce. Ve spolupráci s Čechy a českými úřady během dvou let kostel zachránili a patří jim za to velké poděkování. Při sobotní bohoslužbě si chceme připomenout dobu, kdy se bohoslužby sloužily ještě na hřbitově, protože kostel byl zničený. Především si ale připomeneme, že je za námi 25 let společného díla Čechů a Němců a že dnes jsme opět dobrými přáteli a sousedy,“ říká předseda podpůrného spolku Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen Hans Hermann Kaiser. 

Při bohoslužbě se do kostela na Mouřenci vrátí srdce z původního zvonu z roku 1858. „Desítky let ho měl jeden z občanů Sušicka na své zahradě. Teď se rozhodl, že ho vrátí tam, kam patří. Předloni jsme na internetu vydražili kus ukradeného mouřeneckého oltáře, loni nám jeden pán přivezl zpět po 47 letech lebku z mouřenecké kostnice. Moc si toho vážíme a jsme rádi, že získáme další dílek do mozaiky mouřenecké historie,“ dodává Lukáš Milota z inciativy Přátelé Mouřence, která připravuje i na letošní léto bohatý duchovní, kulturní a vzdělávací program. „Stručně tento program při mši představíme. Bude to řada koncertů různých hudebních žánrů, adorace, ale také přednáška o freskách, setkání se staviteli šumavských kaplí, dětský den nebo odpoledne s židovskou tematikou,“ dodává Milota. 

Po bohoslužbě budou následovat křtiny. „Jsme šťastní, že po synovi Petrovi můžeme na Mouřenci pokřtít i naší dceru Terezku. Na Annínsku jsem trávil u babičky a dědečka všechny prázdniny a tento region je proto pro mne srdeční záležitostí,“ vysvětluje otec křtěné holčičky Petr Kaltenbrunner. 

Přímo u hřbitova bude během slavnosti také stánek s občerstvením. Před mší a po ní bude možné si také prohlédnout kostel, kostnici i malé muzeum Paměť Mouřence v sakristii a oratoři. Výtěžek z dobrovolných příspěvků půjde na plánovanou opravu vzácných fresek ze 14. století.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.05.2016 09:09



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka