ČT zreprízuje seriál Já, Mattoni, zajeďte do Kyselky

Seriál Já, Mattoni se vrací na televizní obrazovky. Do poloviny září si můžete v Mattoni Muzeu v Kyselce na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žilo ve firmě Heinricha Mattoniho

Cílená propagace v Plzni

Oblíbený seriál České televize Já, Mattoni se od září vrací na televizní obrazovky a nejen jeho fanoušci, ale i všichni ostatní návštěvníci Mattoniho Muzea v obci Kyselka mají poslední možnost zažít dobu Heinricha Mattoniho na vlastní kůži. Do 16. září je tam k vidění výstava, která mapuje život a fungování ve firmě Mattoni v 1 19. století. Stálá expozice muzea bude přístupná do konce října.

Výstava návštěvníky seznamuje se zakladatelem slavné značky i s tím, jak žili lidé, kteří ve firmě pracovali před téměř 150 lety. Ukazuje, jaké profese byly se stáčením minerální vody v polovině 19. století neodmyslitelně spojeny nebo jak probíhala přeprava lahví. Některé kostýmy a rekvizity si zahrály přímo v seriálu a jsou zapůjčeny z fundusu České televize. Oděvy majitelů firmy – Heinricha Mattoniho a jeho ženy Míny pak byly ušity podle dobových fotografií. Autorkami výstavy jsou výtvarnice Veronika Kudláčková a kostýmní výtvarnice seriálu Já, Mattoni Andrea Králová. Historické reálie dodal místní rodák -  historik Stanislav Burachovič společně s dalšími příznivci historie Mattoni.

Muzeum zůstane otevřené do konce října
Kdo však nestihne výstavu Ve firmě Heinricha Mattoniho, nemusí smutnit. Do konce října bude Mattoni Muzeum otevřené a návštěvníci se tak mohou seznámit se stálou expozicí, která obsahuje nespočet historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy, projekty realizovaných i nerealizovaných staveb či historické lahve.
Součástí muzea jsou interaktivní výstavní předměty a moderní technologie, které zpestří návštěvu muzea zejména dětem. Další zajímavostí pro děti může být i animovaný film, který vznikl z reklamního leporela firmy Mattoni z 30. let 20. století.
Kdo si chce vyzkoušet, jak by mu to slušelo jako pánovi či paní Mattoni, může využít zbrusu novou fotostěnu s Heinrichem a Mínou.

Stezka skřítků po stopách Mattoniho
Po celý rok je přístupná naučná Mattoniho stezka „Po stopách skřítků“, která prochází místy, kterými chodil sám Mattoni a jeho rodina. Slavnostně otevřena byla letos na jaře a návštěvníky provede čtyři kilometry dlouhou trasou, jež z velké části vede po původních promenádách. Doprovází ji 16 zastávek s informačními tabulemi, které návštěvníkům poskytnou informace o historii Kyselky i o budovách bývalých lázní, jež prochází stavební obnovou. Historická data turistům představují skřítci coby součást místních legend.

OTEVŘENO:
od 1. 4. do 31. 10.
denně od 9–17 hodin,
pondělí zavřeno.
poslední prohlídka v 16 h

Výstava ve firmě Heinricha Mattoniho:
Od 15. května do 16. září

ADRESA:
Kyselka č.p. 64,
Löschner, 362 72 Kyselka
GPS: 50.2626633N, 13.0045736E

TELEFON:
+420 602 522 615

E-MAIL:
muzeum@mattonimuzeum.cz

nutnost rezervace
pouze pro skupiny
nad 15 osob


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka