V Kyselce bylo otevřeno nové Muzeum Mattoni

Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) několik let připravovala vytvoření Muzea stáčení minerálních vod a minerálky Mattoni, kde by návštěvníci mohli nahlédnout do historie této slavné značky, která sahá až do roku 1873.

Jarní servisní akce AUTO CB

Muzeum Mattoni vzniklo v obci Kyselka v nově zrekonstruovaném objektu známém jako Löschnerův pavilon, který v době svého vzniku sloužil jako provozovna pro stáčení minerální vody ze stejnojmenného pramene. Expozice muzea se soustředí především na Heinricha Mattoniho, zakladatele tradice dnešní společnosti KMV a na historii samotné značky Mattoni. Při slavnostním otevření muzea nechyběl ani potomek slavného rodu, Rudolf Heinrich Mattoni.  Veřejnosti se muzeum otevřelo v sobotu 16. července.


Budova, v níž vzniklo první Muzeum stáčení minerálních vod, nese jméno Dr. Josefa Löschnera, spolupracovníka zakladatele Heinricha Mattoniho při propagaci léčivých účinků minerálních vod. Pavilon Löschner z roku 1907 je inspirován alpskou architekturou v podobě roubené konstrukce s vyřezávanými dřevěnými detaily. Po J. Löschnerovi byl pojmenován i pramen, který zde sloužil jen jako doplňkový zdroj. Později jeho využití z důvodu nízké vydatnosti a zastaralého jímacího zařízení zaniklo, a následně se přestala využívat i budova.

V říjnu 2013 zahájily KMV rekonstrukci Löschnerova pavilonu. Po kolaudaci v únoru 2015 v něm začalo postupně vznikat muzeum a jeho expozice.

    

Expozice muzea nabízí řadu historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy, projekty realizovaných i nerealizovaných staveb či historické lahve. Mezi vzácné předměty, se kterými se veřejnost ještě neměla možnost seznámit, patří např. dvoudílná rukopisná historická kniha o rodině Mattoni, jenž získal při dražbě v Německu ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale. V expozici muzea je zařazen i historický trezor firmy Mattoni AG nebo originál litinové orlice, původně umístěné na jedné z budov lázní, která se kdysi po pádu rozbila na cca 15 kousků a nyní byla odborným pasířem opravena. Její kopie bude umístěna zpět na vilu Vilemína. „Vidět na jednom místě tolik historických předmětů, spojených s mou rodinou pro mne opravdu hodně znamená. Každý nyní může díky jedné návštěvě muzea, nahlédnout do života rodiny Mattoni, která vlastní vůlí vybudovala úspěšnou společnost, dodnes šířící věhlas Kyselky i daleko za hranice Čech“, říká Rudolf Heinrich Mattoni, potomek Heinricha Mattoniho.

Součástí muzea jsou ale i interaktivní výstavní předměty a moderní technologie, které zpestří návštěvu muzea zejména dětem. Další zajímavostí pro děti může být i animovaný film, který vznikl z reklamního leporela firmy Mattoni z 30. let 20. století.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.07.2016 10:16



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka