DEPO2015 představuje od středy největší českou výstavu zaměřenou na recyklovaný design

Výstava Má plast v plzeňském DEPO2015 představuje od 12. října 2016 díla patnácti špičkových zahraničních i českých designérů a umělců, zaměřená na téma recyklace plastu. Mnohé exponáty uvidí české publikum vůbec poprvé.

Cílená propagace v Plzni

Jsou mezi nimi designové předměty, boty, stroje, umělecké objekty i multimediální instalace.

Mezi exponáty na hraně aktivismu a designové performance patří například židle Sea Chair od anglického Studio Swine, vyrobená přímo na rybářské lodi z vyloveného plastu, nebo bota Adidas londýnského designera Alexandra Taylora, který jako materiál využil oceánský plast a pytlácké sítě. 

„Plast je všude. Poletuje ve vzduchu, válí se na zemi a především plave ve všech mořích. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi.  Na výstavě představujeme 15 umělců a designérů, kteří se snaží na tento problém nejen upozornit, ale i navrhnout tvůrčí řešení. Ukazujeme výběr těch nejzajímavějších zodpovědných a kreativních, vtipných i vážných, fungujících i teprve se rodících nápadů, uměleckých vyjádření a designových řešení,“ popisuje programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

Kromě akčních designérů se na výstavě představí i angažovaní recyklační umělci. Nebude chybět celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová, berlínští Plastique Fantastique, výtvarnice Nicole Taubinger nebo plzeňský sochař Benedikt Tolar. Ten kromě série grilovaných a jinak deformovaných odpadkových košů navrhl také hernu pro děti z plastových kontejnerů nebo šlapadla z barevných popelnic. Aktivistický design doplní také výrobky z recyklovaného materiálu od světových designerských hvězd, například boty Melissa od architektky Zahy Hadid nebo módní návrhářky Vivienne Westwood.

Výstava v DEPO2015 chce ukázat, že aby se z Mé vlasti nestala Má plast, je potřeba k tomu dělat víc, než jen třídit odpad do kontejnerů správné barvy. Hlavním smyslem interaktivní expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. „V Evropě se jen 30 % plastového odpadu zrecykluje, 40 % se spálí a 30 % končí na skládce. My chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design. Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli také svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků,“ dodává Jiří Sulženko. 

Výstava Má plast má vernisáž v DEPO2015 11. října 2016 a bude otevřena až do 28. února 2017. Od 27. do 31. října 2016 se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok.

Generálním partnerem výstavy je společnost EKO-KOM, hlavními partnery jsou firma Curaprox a  společnost Čistá Plzeň, mezi další partnery patří Designblok, Bella Brutta, Precious Plastic, EU Japan Fest, Pebal, Průša Research, Replast, In Situ. 

Má plast - Umění, design a recyklace / interaktivní výstava

* Vernisáž 11. října 2016 v 18:00

* otevřeno denně od 12. října 2016 do 28. února 2017 (11:00 – 19:00)

* součástí je dětská herna přístupná v rámci výstavy nebo samostatně 

* vstupné:  80 Kč dospělí / 50 Kč děti, senioři, studenti, ZTP

30 Kč pouze herna bez výstavy

250 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + až 3 děti)

500 Kč permanentka na 10 vstupů

skupinové vstupné nad 10 osob: zlevněná sazba 50 Kč

Námět: Jiří Sulženko

Kurátoři: Jiří Sulženko a Kristýna Jirátová

Architektka výstavy: Jana Potiron

Grafika: Zdeněk Paták

Vystavení umělci a designéři: 

Atečka Design, Better Future Factory (NL), Michal Cihlář, Fablab DEPO2015, Dave Hakkens a Precious Plastic (NL), Iyo Hasegawa (JAP), Mupimup, Plastique Fantastique (DE), Veronika Richterová, Iwan Seiko (SLO), Studio Swine (UK), Nicole Taubinger, Benedikt Tolar, Vít Trunec a FABLAB DEPO2015, značka Adidas s botami od Alexandera Taylora, značka Melissa s designy bot od Zahy Hadid nebo Vivienne Westwood.

Podrobnosti k tvůrcům a exponátům:

Plastique Fantastique - platforma dočasné architektury

Kolektiv Plastique Fantastique vznikl v Berlíně v roce 1999 a ovlivnilo ho výjimečné prostředí tohoto města, které z něj vytvořilo laboratoř dočasných prostor. Specializuje se na vytváření nafukovacích instalací jako alternativních, variabilních a nízkoenergetických prostor pro dočasné a pomíjivé aktivity. Pro výstavu Má plast vytvořili čtyři obří nafukovací tubusy, které opticky i psychologicky zmenšují prostory DEPO2015 podobně, jako zvětšující se objem plastového odpadu ubírá životní prostor na naší planetě. 

Design: Marco Canevacci, Yena Young / Plastique Fantastique

Veronika Richterová a Michal Cihlář

V díle Veroniky Richterové převažuje již od roku 2004 práce s plastem, především tvorba plastik z barevných PET lahví z kontejnerů na tříděný odpad. Tak vznikají v průběhu let i funkční svítidla, v nichž využívá optické efekty PETu a polyetylénu. Tři velké lustry vyrobené z PET lahví jsou také součástí výstavy Má plast, devět fotografií kapverdského pobřeží, trpícího nápory rozpadajícího se plastu, tvoří protipól ke kráse v blízkosti vystavených PET lustrů.  Michal Cihlář se věnuje grafice, ilustraci, koláži a fotografování. Na svých cestách se Cihlář také hojně věnuje tvorbě kolážovaných cestovních deníčků, kterých vzniklo od roku 1989 již osmdesát šest. Veronika s Michalem také již po léta systematicky budují sbírku PET lahví z celého světa, jejíž malá část je ve výstavě umístěna v jednom z tubusů umělecké skupiny Plastique Fantastique. 

Vystavené hračky ze sbírky Veroniky Richterové a Michala Cihláře byly zakoupené na Kubě v roce 2005 a 2015. Podomácku vyráběné plastové hračky na Kubě nemají konkurenci, protože hračkářský průmysl neexistuje a žádné tovární výrobky se nedovážejí. 

Benedikt Tolar

Svérázným humorem umělec reaguje kriticky na současnost a její materiální spotřebu. Transformací starých „neužitečných“ věcí se Tolar snaží upozornit na stále aktuální upřednostňování vyhazování před opětovným nebo pozměněným použitím. Pro výstavu vytvořil dětskou hernu s návazností na autorovy předchozí sociálně výtvarné projekty, jako byly kontejnery - domečky/garsonky (Ještěd 2008, Ulm 2012, Plzeň 2015) či popelnice - sochy v ulicích (Brno 2008). Nově vyrobil Benedikt Tolar originální popelnicové formule. Mezi další jeho objekty na výstavě Má plast patří čtyři různě deformované popelnice.  

Vít Trunec a FABLAB DEPO2015

ZPÍVAJÍCÍ 3D TISKÁRNA/Singing 3D printer

Vít Trunec je mistrem dílny FABLAB a zároveň studentem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, kde studuje intermedia. 

Krokové motory 3D tiskárny při různých rychlostech vyluzují určitý tón. Hudbu autoři doslova převedli do jazyka tiskárny, a tak diváci mohou slyšet i vidět plastovou variaci na českou hymnu.

Iyo Hasegawa (JAP) Iyo Hasegawa vytvořila sérii objektů Air přímo v DEPO2015 během krátké tvůrčí residence podpořené nadací EU-Japan fest foundation v roce 2016. S objekty Air navázala na svůj předchozí projekt Bloom, který reflektoval pohyb rozkvétajících květů. 

Iyo Hasegawa (*1988) je mladá japonská designérka a výtvarnice, absolventka prestižní Musashino Art University v Tokyu, kde nyní pracuje jako asistentka profesora. V roce 2015 byla finalistkou Lexus Design Award.

Nicole Taubinger

Na zhotovení svých šperků používá Nicole Taubinger předměty, které nás obklopují v takové míře, že je ani nevnímáme. Nachází je na ulici, v eko dvorech nebo v kontejnerech na plast a dává do nového kontextu tak, aby se staly viditelnými. Pro výstavu Má plast společně s chorvatským umělcem a galeristou Iwanem Seikem připravili instalaci NETWORK, jejíž podobu určí spolupráce s diváky při zahájení výstavy. Kromě šperků zapůjčila pro výstavu také čtyři fotografie s názvem Daisies, věnované slavnému umělci Andymu Warholovi.

Alexander Taylor

Alexander Taylor je britský designér, který se specializuje na inovaci výrobních postupů. Jeho lampu „Fold“ má ve sbírkách MoMA v New Yorku nebo Chicago Institute of Design, stůl „Butterfly“ pro firmu Zanotta získal Good Design Award. V roce 2006 byl na veletrhu Design Basel / Miami oceněn jako "Designér budoucnosti". S firmou Adidas spolupracuje na inovaci designu a výroby od roku 2012. Společnost Adidas se stala partnerem projektu Parley for the Oceans, který hledá cestu, jak ochránit oceány před dopady životního stylu současné společnosti. Bota v designu Alexandera Taylora vyrobená z plastu vyloveného z oceánu se veřejnosti poprvé představila v sídle Spojených národů v New Yorku. Bylo vyrobeno 100 párů prototypu a dále se rozvíjí testování experimentální výroby.

Melissa presented by Bella Brutta

Melissa je brazilská značka plastových bot, vyráběná z 98% recyklovaného materiálu MELFLEX. Melflex je speciální patentovaný materiál, který je flexibilní, voděodolný, hypoalergenní a 100% recyklovatelný. Melissa zve špičkové světové designéry, aby přetvořili kusy plastu v jedinečné plastiky a botu v oslavu designu. Na výstavě představuje svoji spolupráci s návrháři, jako jsou Zaha Hadid, Campana Brothers, Gaetano Pesce, Vivienne Westwood nebo Karl Lagerfeld. Melissu navrhovali také například Jean Paul Gaultier, Jeremy Scott  nebo Alexandre Herchcovitch.

Better Future Factory

Kolektiv nizozemských vědců, inovátorů a designérů postupně rozvíjí řadu projektů a start-upů na pomezí sociální a technologické inovace, designu a udržitelného podnikání. V DEPO2015 se představí dvěma projekty, které dospěly do fáze výroby finálních výrobků a jejich uvedení na trh: New Marble (Nový mramor) zdokonalil recyklaci PET lahví do dlaždiček strukturou připomínajících mramor; Produkty Refil ukazují plně recyklované a plně funkční náplně do 3D tiskáren z materiálů PET (z lahví) a ABS (z přístrojových desek aut). 

Studio Swine

Židle Sea Chair je vyrobena výhradně z plastu získaného z našich oceánů. Z vyloveného plastu vznikají stoličky během rybolovu přímo na lodích. V dalším projektu "Gyrecraft" přeměnilo Studio Swine plastový mořský odpad na kolekci luxusních předmětů. Spoluzakladatelé Studia Swine, Alexander Groves a Azusa Murakami, se vydali na cestu dlouhou 1000 námořních mil napříč severním Atlantikem na podzim roku 2014. Aby mohli přeměnit v moři plovoucí plast na nová díla, navrhli a postavili vlastní přenosný solární extrudér, který taví a vytlačuje mořský plast s pomocí sluneční energie. Na výstavě představujeme jeden z objektů Gyrecraft, vytvořený z plastu ze Severoatlantického proudu v roce 2015. Objekt připomíná rytecké řemeslo Azorských velrybářů, kteří si při nedostatku větru a dlouhém čekání udržovali morálku rytím do velrybích zubů. 

Precious Plastic

Holandský designér Dave Hakkens se specializuje na udržitelný design, tzv. cirkulární ekonomiku a recyklaci. Projekt lokálního recyklátoru Precious Plastic vzniknul jako jeho diplomka na univerzitě a postupně ho rozvinul do propracovaného open source projektu. Plány k výrobě jednotlivých strojů umístil na web www.preciousplastic.com a vytváří celosvětovou komunitu lidí, kutilů a designérů, kteří využití těchto strojů rozšiřují, vylepšují a sdílí. Posledních šest měsíců strávil na cestě po Asii, kde spolu s místními lidmi stavěl další lokální recyklátory. Stroje Precious Plastic v DEPO2015 jsou prvními vlastnoručně vyrobenými recyklátory v Česku!

PET-MAT Fakulta architektury ČVUT v Praze

Tým vědců, architektů a designérů na Fakultě architektury ČVUT v Praze se snaží o sekundární využití plastu v architektuře a to v podobě vývoje cihly z recyklátu PET. Týmu PET-MAT se podařilo v tomto roce registrovat průmyslový vzor plastové cihly nazvaný PET(b)rick, z něhož, jak doufá, bude možné stavět drobnou interiérovou architekturu, sedací prvky, bary, přepážky. Projekt vzbudil zájem českých organizátorů EXPO 2015 v Miláně. Prototypy 17 kusů byly poté vystaveny v českém pavilonu. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.10.2016 17:07



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka