Děti v rokycanské speciální škole se dozvěděly, jak recyklace šetří vodu, ropu a další zdroje nerostných surovin

Základní škola a základní škola speciální z Rokycan se jako jedna ze dvou škol v Plzeňském kraji zapojila do výukového programu Recyklace očima mladého vědce.

Cílená propagace v Plzni

Ten podporuje vzdělávání dětí v oblasti třídění a recyklace bakterií a elektroodpadu a zdůrazňuje vliv člověka na přírodu. S finanční podporou SFŽP ČR jej vytvořila a zajišťuje společnost Recyklohraní. S Mladým vědcem je výuka vedena badatelsky a z části také v přírodě. Součástí jsou hravé pokusy.

Žáci z rokycanské speciální školy se zaměřili se především na problematiku čistoty ovzduší a vody, recyklaci odpadů a ochranu životního prostředí a vyzkoušeli si spoustu praktických činností. Povídali si o vlivu člověka na přírodu, aby si uvědomili, jaké mohou být následky nevhodného lidského chování a jak oni sami mohou přispět k ozdravění svého nejbližšího okolí a tím i celé planety. 

V rámci 10. ročníku programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je Recyklace očima mladého vědce odměnou pro nejaktivnější školy v každém kraji. Vedle základní speciální školy v Rokycanech, zamířil v Plzeňském kraji už jen do Benešovy základní školy a mateřské školy v Plzni.

Při jednodenním výukovém programu si žáci v rokycanské Základní škole a základní škole speciální užili badatelsky orientovanou výuku a zábavné pokusy. Pozorovali přírodu v terénu i v učebně, osvěžili si mezipředmětové vazby.

„Přivítali jsme možnost zúčastnit se programu Mladý vědec.  Pod vedením zkušených lektorů získali naši žáci poutavou formou mnoho nových poznatků a díky zajímavým pokusům je výuka velmi bavila,“ říká MUDr. Ivana Faitová, ředitelka  Základní školy, Rokycany, Čechova 40 a dodává:

„Ve škole máme sběrné nádoby na baterie a poctivě je sbíráme. Rádi se zapojujeme do programů, které Recyklohraní organizuje, protože rozvíjí vztah dětí k životnímu prostředí formou tematických her, praktických činností, kvízů a menších projektů. A to na děti funguje mnohem lépe než běžná teorie. Z celého programu byly děti velmi nadšené a strávily tak velice příjemný den. Do akce se zapojily s elánem jim vlastním a i vzhledem ke svým hendikepům se ve spolupráci se vstřícnými lektory podařilo zapojit všechny žáky, i ty s těžší formou postižení.“

Po celé České republice se v průběhu podzimu uskutečňují desítky výukových programů Mladý vědec. Výukový program Recyklace očima mladého vědce se věnuje tematickým okruhům: recyklace a vodní svět, recyklace a půda, recyklace a vzduch. Je koncipovaný jako jednodenní či vícedenní, vhodný pro projektové dny, školy v přírodě, adaptační kurzy (náplň volnočasové části dne). Naplňuje průřezové téma předmětu Environmentální výchova.

Tři čtvrtiny nákladů programu Recyklace očima mladého vědce jsou financovány z dotace Státního fondu životního prostředí ČR.  Zbývající náklady mají školy možnost uhradit body ze svého konta v Recyklohraní. „Vážíme si aktivních pedagogů, kteří své žáky vedou dlouhodobě k citlivosti a péči o životní prostředí. Díky nim vyrůstá nová generace, pro kterou bude třídění a recyklace samozřejmostí a přirozenou součástí životního stylu. A právě tyto pedagogy chceme prostřednictvím nového programu Mladý vědec ve výuce podpořit,“ dodává Hana Ansorgová z Recyklohraní.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.10.2017 07:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka