Divadelní léto v Plzni se vrací ke svým kořenům – na léto chystá Akvabely

Jubilejní 10. inscenací Divadelního léta pod plzeňským nebem budou Akvabely, kultovní tragikomedie Davida Drábka, jejíž nastudování v roce 2006 se stalo inspirací k založení festivalu.

Cílená propagace v Plzni

Dnešní umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička, tehdy herec plzeňského Divadla J. K. Tyla, Akvabely v divadelním klubu režíroval a hlavní role svěřil svým vrstevníkům – Bronislavu Kotišovi, Zdeňku Rohlíčkovi a Michalu Štěrbovi. Úspěch inscenace rozhodl o zformování základního týmu, jehož práce vyvrcholila založením open air festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Všichni tři herci se stali jeho základními kameny. V roce 10. narozenin Divadelního léta se proto Akvabely vrátí ve zcela nové podobě, ale s původním obsazením tří hlavních rolí. Premiéra se odehraje na prostranství U Zvonu 1. července 2017.

„Akvabely jsou pro nás stále srdeční záležitost. Dlouho jsme se s nimi nemohli rozloučit a často jsem potkával diváky, kteří se mě ptali, jestli je nebudeme opakovat. Tohle ale nebude jenom opakování. Uděláme Akvabely jinak. Chtěli bychom zachovat, co fungovalo, a přizpůsobit inscenaci prostoru a charakteru venkovního divadla. V klubu jsme vyzdvihli její intimitu, U Zvonu může více vyniknout show. Z obsazení zůstanou jen tři hlavní herci, kteří jsou ale také o 11 let starší. Budou mít nové kolegy, novou scénu, novou choreografku. Určitě se díváme na krizi středního věku zase trochu jinak," říká Vilém Dubnička, režisér a umělecký ředitel Divadelního léta.

Akvabely
Tragikomedie Davida Drábka Akvabely je nejlepší původní českou divadelní hrou roku 2004. Téma tří mužů ve středním věku, kteří řeší své krize tím, že utíkají do vodního světa, kde možná není ani tak důležité, jak ovládnou synchronizované plavání, ale to, že jsou prostě spolu, je mnoha divákům blízké. Každý z nich v reálném světě řeší své vlastní bolesti (vztahy, práci, promarněnou sametovou revoluci…) a každý z nich se s nimi nakonec vypořádá jinak. Tragikomický život tří přátel, jejich manželek, milenek, milenců a lidí, které potkávají, pobaví a dojme každého, kdo se nebojí podívat se na svůj život na jevišti.

10. Divadelní léto pod plzeňským nebem
Plzeň je jediným městem v republice, pro které každý rok vzniká profesionální divadelní inscenace zasazená do kulis historické centra. Hraje se vždy v červnu a červenci a návštěvnost se ustálila na 8 000 diváků. Letos se v divadelní arénu promění stejně jako vloni prostranství U Zvonu a kromě Akvabel se na něm odehrají i reprízy loňského Dona Quijota a předloňské inscenace Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! Vstupenky na festival se začnou prodávat 1. dubna 2017.

Večírek s Králem jelenem (9. 3. 19.00 Moving Station, most Ivana M. Jirouse)
Desátý rok své existence začalo Divadelní léto slavit už v zimě. Spolu se svými diváky si formou divadelních setkání postupně připomíná inscenace z prvních let. Po Donu Juanovi a Revizorovi je 9. března na řadě Večírek s Králem jelenem, který se tentokrát odehraje od 19 hodin v Moving Station. „Na pohádkovou komedii italského klasika Carla Gozziho budou spolu s námi vzpomínat herci Pavel Kikinčuk, Martin Hofmann, Zdeněk Rohlíček a další. Čeká nás tombola, záznam inscenace Král jelenem z roku 2010 a prostor bude i na dotazy diváků,“ zve ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Deset divadelních let
Na červen 2017 připravuje Divadelní léto ve spolupráci s městem Plzeň open air výstavu velkoformátových fotografií s názvem Deset divadelních let, která bude po celý měsíc k vidění ve Smetanových sadech.

Vstupenky na Večírky s Divadelním létem v ceně 50 Kč jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut (www.goout.cz) nebo na místě.
Aktuální informace najdou zájemci na www.divadelnileto.cz nebo na FB.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka