Divadelní léto je tu. V Proluce bude „39 stupňů“

Ve čtvrtek 15. června se odehraje premiéra špionážní detektivní komedie „39 stupňů“, letošní žhavé novinky festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem.

Cílená propagace v Plzni

V napínavém příběhu ve stylu film noir účinkují Jan Meduna, Jan Holík, Eva Leimbergerová a Tomsa Legierski. Komedie „39 stupňů“ se bude na scéně v Proluce v Křižíkových sadech hrát do 28. června. Od 10. července se na plzeňskou letní scénu na pět večerů vrátí úspěšná komedie „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“, která měla premiéru vloni. Doprovodný program festivalu nabídne v červnu ještě večer Slam Poetry All Stars, představení studentů Konzervatoře Plzeň a také odpolední Divadelní dílny pro děti.
Vstupenky jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut.

Divadelní léto pod plzeňským nebem se letošním 16. ročníkem s diváky loučí a v podobě, v jaké ho od roku 2008 znají, se odehraje naposledy. „Reagujeme na vývoj společenské situace. V době před covidem bylo divadelní představení pod nejvyšším stropem světa ojedinělým zážitkem, v posledních letech se ale otevřela celá řada letních scén. Chceme proto našim divákům přinést opět něco nového. Již nyní připravujeme divadelní projekt, který bude, stejně jako Divadelní léto, ušit na míru městu Plzni, tentokrát budeme ale hrát v interiérech zajímavých budov,“ prozradila Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta pod plzeňským nebem.

Festival Divadelní léto nastudoval každý rok vlastní činoherní inscenaci, pro kterou vystavěl na vybraném místě Plzně divadelní scénu s hledištěm pro stovky diváků. Součástí programu, který se odehrává v červnu a červenci, jsou i reprízy inscenace z předešlého roku.
Komedie „39 stupňů“ v režii Zdeňka Bartoše bude poslední v řadě premiér Divadelního léta. Diváci se mohou těšit na dramatický příběh plný napínavých scén, špionážní zápletku, milostné peripetie a také spoustu neotřelého humoru. Autorem oceňované hry je známý britský televizní komik, herec a dramatik Patrick Barlow, hra vznikla na základě stejnojmenného filmu Alfreda Hitchcocka z roku 1935, inspirovaného špionážním románem Johna Buchana.

Hlavní hrdina jménem Richard Hannay má charismatickou povahu, pevnou ruku a zázračnou schopnost dostat se ze všech ošemetných situací. „Je to takový předobraz Jamese Bonda a podobných hrdinů, ale v trochu jiném hávu. Myslím, že anglický humor je nám Čechům velmi blízký,“ řekl představitel hlavní postavy Richarda Hannaye Jan Meduna. Další tři herci Eva Leimbergerová, Jan Holík a Tomsa Legierski si mezi sebou rozdělili zbylých téměř čtyřicet rolí. „Jediná herečka v obsazení hraje tři ženské figury a na vše ostatní zbývají pouze dva herci. Ti musí zvládnout všechny hrdiny, padouchy, muže, ženy, děti a občas dokonce i neživé předměty, což vyžaduje bleskurychlé změny, převleky a místy i to, aby hráli více postav najednou. Pro svou hravost, práci s nadsázkou a specifický humor bývá hra přirovnávána k Monty Pythonům,“ uvedl dramaturg Jiří Janků.

foto: alžběta huclová

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka